Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SL

První, co mne napadlo po přečtení prvních dvou odstavců - je to, že máte asi rozostřené vidění :-).

Nějak zapomínáte, že na Ukrajinu padla kolektivní vina za pár nacionalistů (jsou v každé zemi, u nás je třeba vede poloviční japonec). Ruská propaganda toho využila a musí při "specielní operaci" vyčistit Ukrajinu. Použili k tomu tanky, děla, rakety, miny ;-(;-(;-(. (i proti civilistům)

Zkuste tedy rozlišovat příčinu a následek.

Naše babičky říkaly: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá 8-o.

Mám pocit, že to vidíte moc černě. To, že lidé nějak přestali mít rádi třeba pana Ovečkina proto, že je RUS, ale proto, že obhajoval počínání RUSŮ. Mluvím o OKUPACI Ukrajiny a zvěrstva, které tam páchá :-P:-P:-P.

0 0
možnosti
MS

Pěkný článek k tématu napsal Adam Hájek, který shrnuje stať politologa Andreje Kolesnikova.

"Kolesnikov nemluví o kolektivní vině, ale kolektivní odpovědnosti. Pokud je agrese proti Ukrajině nejtěžším zločinem Vladimira Putina, nese za něj odpovědnost celý ruský národ. Jeho drtivá většina Putina podporovala nebo aspoň mlčela, když útočil na sousedy a doma utahoval šrouby. „Rusové ponesou stigma národa, který umožnil vzestup putinismu a podporoval ho."

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-rusko-vakarcuk-kolesnikov-kolektivni-vina-odpovednost.A220413_142126_zahranicni_aha&h=FF4BC131052D957798DF1CB1388841E7

2 0
možnosti
PP

Váš článek mě vede k názoru, že princip kolektivní viny zde má své místo. Považuji totiž také za nemorální, aby sportovci reprezentující zemi agresora sbírali medaile na stupních vítězů, zatímco jejich rivalové umírají pod palbou zbraní. Zajímavější úvaha by mohla být na téma, zdali povolit účast ruským sportovcům, kteří agresi na Ukrajině veřejně odsoudí. Tipuji však, že jich tak moc nebude - z nejrůznějších důvodů.

3 0
možnosti
JL

Nerekl bych, ze rusti sportovci jsou trestani za to, ze jsou Rusi podle principu kolektivni viny. Jsou trestani za to, ze jsou reprezentanti zeme ktera se dopustila zlocinu prepadeni souseda. jsou trestani ze to, ze svou reprezentaci vyjadruji souhlas s politikou zeme kterou reprezentuji. Zajimalo by by me co by se stalo kdyby zkouseli hrat jako soukronici ( napr. tenis) jak to kdysi delal Cs. tenista Jaroslav Drobny. Jestli by to udelalo nejakou zmenu

Pouziti principu kolektivni viny je neco zcela jineho, je to neco kdy je citelne trestan KAZDY jednotlivec, jen za svoje pouhe byti, V ne tak davne dobe to byli Zide, kdy zpocatku se museli od ostatnich lisit zlutou hvezdou a na konec fysickym zlikvidovanim, tedy genocidou. Lide naroda nemeckeho zodpovedneho museli po sve prohre nosit bile pasky, byli pripraveni o veskery majetek (nekteri i o zivot) a nakonec ze zeme vyhnani. Pachatelum techto cinu, i nasilnych byla zajistena nestihatelnost az do 28 10 1945. Tedy temer pul roku beztrestneho radeni. Nic takoveho obycejnym Rusum nehrozi, i kdyby projevily sebevetsi ochotu bojovat za butusku Putlera. Autor, pan Zeman je demagog!

8 0
možnosti
PS

P11e79t84r 68S56k10á69c91e38l

25. 4. 2022 23:39

Je to Váš názor. K poslední Vaší větě - zde diskutujeme o myšlenkách a skutcích. O faktech. O lidech běžte diskutovat do podniků dříve označovaných jako V. cenová skupina.

1 3
možnosti
MK

Mnozí ukrajinští sportovci místo sportování hájí svou zemi. Dost z nich za to zaplatilo i životem a nikdy už sportovat nebudou. Naproti tomu Rusákům se nic tak strašného neděje, pouze jsou vyloučeni z některých sportovních klání. Žádný slušný soupeř s nimi nechce nic mít a žádný slušný pořadatel je nezve. Ale nikdo je nezabíjí, nikdo jim nevraždí ani neznásilňuje jejich rodiny.

A pokud by opravdu chtěli sportovat, tak co jim brání vzdát se státní příslušnosti ke státu agresorů?

12 0
možnosti
JT

J98i49r16i 34T68i97c64h24y

25. 4. 2022 16:28

Ty Nemce jste tu vytahl zbytecne.

0 1
možnosti

Celý článek vytáhl zbytečně.:-)

10 1
možnosti
JR

J66a16n 97R17á97ž

25. 4. 2022 16:02

Princip kolektivní viny je nesmysl. Kdo říká, že Rusové jsou kolektivně vinni za zvěrstva, která se dějí na Ukrajině a jsou starší padesáti let si neuvědomují, že podle této fikce jsou i oni a jejich rodiče vinni za zvěrstva, které se prováděly za vlády komunistů.

Hlášky typu: Všechny Rusáky od nás vyhnat a uvolnit tak místo Ukrajincům" čili dávat všem Rusům za vinu to , co dělá Putin a jeho parta na Ukrajině, jsou známkou chabého ducha a rozumové impotence.

Naštěstí nepřevažoval takový pitomý názor na na Čechy, kteří byli v zahraničí po roce 1948 nebo po roce 1968.

2 0
možnosti

"Rusové umožní prezidentovi Vladimirovi Putinovi setrvat u moci až do května 2036. Změny v ruské ústavě schválilo v referendu 77,9 procent voličů."

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-referendum-ustava-zmena-prezident-putin-vlada-mandat-prodlouzeni.A200701_205047_zahranicni_pmk

To referendum se uskutečnilo v roce 2020, tedy dlouho po tom, co Rusko anektovalo Krym a začalo strkat svůj nenechavý rypák do východní Ukrajiny. Podle více zdrojů stoupla Putinovi po zahájení tažení na Ukrajinu oblíbenost z 60 zhruba na 80%. Opravdu si myslíte, že by Putin jednal jak jedná, kdyby neměl doma takovou podporu?:-P

7 0
možnosti

A cože vám tak najednou leží na srdci blaho putinovského Ruska?:-P

6 1
možnosti
JV

J17i25r92i 77V43r91a50b97e35c

25. 4. 2022 15:13

Na vaše kamarádství Němci a i mnozí Češi určitě kašlou, pane Zemane.

2 0
možnosti
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik