Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Jedna velká slátanina. Bez zásadní materiální pomoci USA by SSSR neměl šanci Německo porazit. Viz

Pravdou je, že například 58 % všech vojenských aut, které používali na frontě Sověti, byla vozidla americké výroby. Těch jim Američané dodali přes 400 tisíc. Osvědčily se nejenom jako účinný prostředek pro rychlou přepravu pěchoty, ale i jako podvozky pro vyhlášené raketomety Kaťuše a jako tahače děl.

Klíčové byly americké dodávky potřebných surovin, materiálů a potravin, bez kterých by Sověti nebyli schopni produkovat tanky, děla, letadla a další zbraně a ani vést válku. Nedostatek paliva pomohlo vyřešit 2,5 milionů tun ropných produktů. Letecký benzín použitý sovětským letectvem pocházel většinou ze Spojených států amerických. Z 2,3 milionů tun americké oceli vyrobili Sověti 70 tisíc skvělých tanků T-34. Zásilky aluminia činily 229 000 tun a s tímto množstvím sovětská výroba tanků a letadel vystačila dva roky. Rudá armáda také obdržela 423 000 polních telefonů a desetitisíce bezdrátových stanic. Sovětský svaz dostal materiál a stroje a zařízení pro rafinérie ropy, baterie, stany, padáky atd. Vojáci Rudé armády si obuli 15 milionů párů amerických vojenských bot.

Důležité byly také z USA dovezené potraviny, mezi nim 3,8 milionů tun konzerv vepřového masa, uzeniny, máslo, čokoláda, sušená vejce a další. Ty mimo jiné pomohly zachránit před smrtí hladem i obyvatele obleženého Leningradu a také umožnily vojákům Rudé armády zvítězit nad německým protivníkem. On toho totiž bojovník s prázdným žaludkem moc nesvede.

9 3
možnosti
JV

Obávám se, že jakákoliv komunikace s autorem je zbytečná. Sice je přesvědčen, že vše by mělo mít hlavu a patu, s čímž by se dá jistě souhlasit, na druhé straně ovšem právě v této disciplíně na plné čáře prohrává.

8 2
možnosti
JD

úvod ?? no budiž ... ale pak je to vysloveně slátanina ... prý pouze obranné války ;-D nastudujte si historii. ..a válečné úsilí v letech 1941-1945 8-o nějak jste zapomněl na úsilí v letech 1939-1941 :-/

8 0
možnosti
Foto

Tomu se říká selektivní skleróza. :-)

8 0
možnosti
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik