Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Babišovy kauzy a výkladní skříň naší justice.

Je neuvěřitelné, že se to pořád děje. Neúměrně protahované kauzy. Ať je to kauza nešťastných majitelů domů sdružených v družstvu Svatopluk, nebo mediálně velmi přitažlivé kauzy předních politiků.

Paní Parkanová, Nečas a související osoby v kauze svržení Nečasovy vlády, tak teď Babišovy kauzy a jiné. Čapí hnízdo a nezákonné čerpání dotací firmou Agrofert. Před lety se pokusil pan prezident Klaus při příležitosti ukončení svého prezidentského mandátu, svou abolicí, vnést do justice trochu pořádku. Snažil se omezit dobu stíhání.  Nepovedlo se, rádoby demokraté ho chtěli dokonce obvinit z velezrady. Jak důležité by bylo, kdyby justice byla ve svém vývoji za těch posledních 7 let dál. Nepohnulo se to ani o píď.

Obnovení zastaveného stíhání premiéra Babiše a jeho rodinných příslušníků, hlavním žalobcem panem Zemanem, je trochu nepochopitelné. Vyšetřování případu více než 3,5 roku práce řady lidí, kteří případ řešili. Vypotili 22000 stran textu, jak řekl pan nejvyšší státní zástupce Zeman, mělo to rozsah 60 v mašlích svázaných svazků. Četl to 3 neděle a dospěl k pro mě nepochopitelnému závěru. Osvobodil majitele firmy Čapí hnízdo (členy Babišovy rodiny), už dříve byli osvobozeni členové vedení Agrofertu. Stíhaný je dále pouze premiér Babiš a jedna další osoba.

Pan Blažek, někdejší ministr spravedlnosti poznamenal, v pořadu Otázky Václava Moravce, že doba vyšetřování jednoduché kauzy (já bych řekl, že až triviálně jednoduché), je přinejmenším dost dlouhá.  Šlo přece jen o to ověřit několik dat. Datum vzniku firmy Čapí hnízdo, datum žádosti o dotaci a datum sloučení firmy Čapí hnízdo s firmou Agrofert. Samozřejmě v kontextu se zákony doby, kdy se celá záležitost odehrála. Tým státního zástupce Šarocha po 3,5 letech mravenčí práce dospěl k názoru, že se trestný čin nestal (jeden by řekl, že k témuž se mohlo dospět za cca týden). Jestli je tam něco k došetření, tak neměli být osvobozeni majitelé firmy Čapí hnízdo, ale premiér Babiš, který majitelem Čapího hnízda nikdy nebyl.

Způsob čerpání dotací od EU by měl být od základu předělán. Dotace malým a středním podnikatelům jsou v zásadě špatně. Farma Čapí hnízdo nevyrostla za oněch 50 miliónů, ale stála 750 miliónů. Tak je to ovšem se všemi dotacemi. Dotace z EU, které mají sloužit výhradně k postupnému dorovnávání úrovně všech členských zemí EU, mají jít k rukám vlády, která je použije k dobudování infrastruktury, která slouží veřejnosti. Budování dálniční sítě, železničního koridoru včetně rychlodráhy, splavnění Labe k hranici s Německem vybudováním těch důležitých jezů před Děčínem, silničních obchvatů měst, možná i ten prezidentem Zemanem vysněný kanál Labe-Odra-Dunaj a podobně. Těch projektů by se našlo. Takto se utrácí dotace třeba i na školení.

Další věcí pro justici je nesmyslnost zákona o střetu zájmu (populární Lex Babiš). Člověk, který se vypracoval k nějakému majetku nemůže do politiky? Co to je za nesmysl? Podle naší Ústavy se může politického života profesionálně zúčastnit každý od věku 18-ti let. To jest má právo volit a taky být volen. Že by se musel vzdát svého majetku nebo svých podniků je přece totální nesmysl. Nakonec jeden příklad z politiky u nás přece je. Ministr zahraničí z dob Nečasovy vlády pan Karel Schwarzenberg, majitel pozemků a nemovitostí v jižních Čechách, takovému zákonu nikdy vystaven nebyl. Možná proto, že tehdejší opozice byla přece jen aspoň trochu slušnější.

Demokratický svět si začíná zvykat situace, kdy je snaha zpochybňovat a odvolávat politiky řádně ve volbách zvolení. Pokusy odvolat prezidenta Trumpa jsou vrcholem trapnosti, naše politická scéna je tím případem zřejmě úplně posedlá. 

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 9.12.2019 10:12 | karma článku: 33,72 | přečteno: 816x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik