Sportovní událost roku odstartovala.

A stejně jako letní OH i tyto jsou postiženy jistým nádechem pachuti. Snad to historie zaznamená, že tyto dvě po sobě následující olympijské hry byly postiženy politikou.

Jde samozřejmě o rozhodnutí MOV nepřipustit některé ruské sportovce a ti, kteří mají povoleno startovat, nemohou startovat pod vlajkou své vlasti. Ani ruská hymna se nebude hrát, v případě vítězství ruského sportovce. To je tak hrubé porušení olympijské myšlenky, že to snad nemá obdoby. A přitom nejde o prokázání dopingu u těch diskvalifikovaných sportovců, ale o podezření z manipulace se vzorky. Když arbitráž těsně před zahájením her v Pchjongchangu dala za pravdu diskvalifikovaným sportovcům, zaujalo mě vysvětlení v naší televizi. Odebrání vzorku moči musí být vysledováno od okamžiku opuštění konce močové trubice, do té nádobky. Jak tohle ti komisaři vlastně dělají? Opravdu to takhle sledují? A ti sportovci (sportovkyně), kteří(é) to takhle detailně odmítnou, jsou potom zpochybňováni(y)?

Výsledek je každopádně ten, že na olympijských hrách mají zakázán start i sportovci, kterým nikdy nebyl prokázán doping. Na příklad biatlonista Šipulin. Ale hlavní vina na hlavách členů MOV je v tom, že naprosto anulují organizace jiných sportovních podniků než jsou OH. Ruští biatlonisté Šipulin, Loginov, Cvetkov, Babikov startují ve světovém poháru. Stejně tak ruští běžci Legkov a Velegžadin. Chce tím MOV říci, že ve světovém poháru nikoho dopující sportovci nezajímají? Jestli to tak je, pak je to špatně, ŠPATNĚ! Dopující sportovec nemá co dělat na žádném sportovním podniku.

Trestá snad MOV Rusko za porušení některých zásad nakládání z odebranými vzorky (přitom je to pouze na základě udání, bez solidního důkazu, jak ostatně konstatovalo arbitrážní rozhodnutí), pak je asi na místě zmínit, že Spojené státy jsou jediným státem na světě, který nemá schválen antidopingový zákon, který by přinutil soukromé sportovní organizace k respektování autority WADA. Protože NFL, MLB, NHL, NBA, MLS, NCAA nejsou signatáři WADA, neplatí tam světový antidopingový kodex, dopingoví komisaři WADA, nebo USADA, tam nemají žádnou pravomoc. A jak je na tom Severní Korea s akreditací jejich antidopingového zákona, to někdo ví? Přesto byli sportovci Severní Koreje k hrám pozváni.

Takže je to vnášení politiky do sportu? Rusko se, zhruba ve stejné době jako my a ostatní evropské státy bývalého socialistického bloku, zbavilo komunistické nadvlády a buduje demokratickou společnost. Jinak než my, s řadou chyb (stejně jako my). S Ruskem je třeba spolupracovat, ne ho diskvalifikovat na základě nějakých chimérních smyšlenek. Ve sportu to platí dvojnásob. Diskvalifikován může být jenom sportovec, kterému byl doping prokázán nade vší pochybnost.

Sportu zdar. 

Autor: Vladimír Zeman | sobota 10.2.2018 11:05 | karma článku: 19,99 | přečteno: 280x