Tak se MOV definitivně odkopal.

Zákaz startu ruských sportovců na olympiádě v Koreji. Tedy vlastně ne sportovců, ale Ruska. Vlajka ruské federace je to, co tam nesmí vlát. Takže ne doping, ale politika je to, co ovládá mysl prezidentů MOV. 

 Start biatlonové sezony pro mě překvapivě není bez ruských biatlonistů Šipulina, Loginova, Cvetkova, Babikova. Zvláště Loginov byl v závěru minulé sezony napadán (i naším svazem), že tam nemá co dělat. Kvůli nim biatlonisté odmítli mistrovství světa v Tjumeni. A oni si klidně odstartují novou sezonu. MOV diskvalifikoval ruské běžce Legkova a Velegžanina a další čtyři běžce, ale FIS jim povolila start v seriálu světového poháru. MOV rozhodla o zákazu startu ruských skeletonistů, pak už to bylo 19 ruských olympioniků a teď konečně celé Rusko. Mezitím padla zpráva, že se bude testovat kvůli olympiádě 20000 vzorků. To je takové číslo, že zákaz ruské výpravy se jeví mnohem jednodušší.

USA jsou jediným státem na světě, který nemá schválen antidopingový zákon, který by přinutil soukromé sportovní organizace k respektování autority WADA. Přitom od r. 2005 leží v americkém kongresu návrh senátora McCaina, tkzv. Clean Sport Act, který by tuto problematiku vyřešil, americká administrativa již 12 let přijetí tohoto zákona ignoruje. Takže Rusové tyto zákony mají, možná porušují ale Američané je nemají vůbec. Přitom nikdo na Američany netlačí, aby tyto zákony přijali, natož aby snad někdo Americe vyhrožoval bojkotem amerických sportovců. Americké soukromé sportovní organizace NFL, MLB, NHL, NBA, MLS, NCAA nejsou signatáři WADA, neplatí tam světový antidopingový kodex, dopingoví komisaři WADA, nebo USADA tam nemají žádnou pravomoc.

3.4.2017 jsem poslouchal reportáž ČR Radiožurnál. Šlo o to, že redaktoři německé televize ARD uvedli, že antidopingová laboratoř v Lozane zjistila zakázanou látku klenbuterol ve vzorcích jamajských atletů z olympiády v Pekingu. Na dotaz novinářů proč až 8 let po Pekingu, šla vyhýbavá odpověď, že ono toho bylo mnohem víc.

Příklad Simony Bilerové, miláčka Ameriky, držitelky 4 zlatých v gymnastice z Ria. V srpnu 2016 neprošla testy na metylfenidád. Ředitel agentury WADA Olivier Niggli na to pohoršeně: "To je kriminální útok na mnoho sportovců a všechny, kdo startovali v Riu, to velmi znejistí".

Bojujme za čistotu sportu, ale netahejme do toho politiku. Rozhodnutí MOV, že na ZOH v Koreji nesmí startovat Rusko, ale ruští sportovci, kterým nebyl prokázán doping ano, ale pod jinou vlajkou, je nanejvýš politické. Jestli má prezident MOV pan Thomas Bach po svém prohlášení úplně čisté svědomí, to samozřejmě nevím. S tím se musí poprat sám. Každopádně stejně jako nikde jinde, ani ve sportu nemůže platit žádná kolektivní vina. Zákaz může dostat jenom sportovec, který byl z dopingu usvědčen. Ale tomu, který startuje na olympiádě nemůže být upřeno, aby reprezentoval svoji zem.

Autor: Vladimír Zeman | středa 6.12.2017 10:59 | karma článku: 39,33 | přečteno: 1700x