Vladimír Zeman

Majstrštik pana ministra Brabce.

28. 07. 2017 9:48:49
Zachránit na poslední chvíli naší republiku před totálním vyschnutím, to se jen tak někomu nepodaří, rozhodně ne žádné minulé vládě. Pan ministr přivolal déšť. Od premiéra se mu určitě dostane pochvaly.

Takže prší, rostou houby, zachrání se úroda vína, ovoce, i brambory ještě porostou. Praskliny ve vyschlé půdě, jak nám to ukazují zoufalí televizní komentátoři, včera např. Jakub Železný, se pomalu zaplňují, dokonce se objevily na severu i záplavy. Říčka Smědá lehce nad 3 povodňový stupeň. Všechno zásluha pana ministra životního prostředí, který svým důrazem na měnící se klima vinou globálního oteplování přivolal déšť.

To je samozřejmě nadsázka. Přesto je třeba poukázat na to, že příroda a nikdo jiný (to je třeba stále zdůrazňovat) bude rozhodovat o počasí. Často vzpomínám v této souvislosti na r. 1976. V tom roce jsem se oženil a se svou manželkou jsme změnili zaměstnání. Já jsem přišel do fabriky na post energetika a mistra údržby. Celé prázdniny jsem neměl nárok na dovolenou a ten rok od půli června celé prázdniny nespadla kapka deště. Mistrovna byla v patře, výhled na střechu kompresorovny, ta se celá klepala. Přes prach, který z ní stoupal, denně vycházelo rudé slunce, které pálilo od samého rána. Dovolenou jsem měl až od září a i čtrnáct dní v září jsme si užili nádherné babí léto v Jizerských horách. Horko, vedro, celé léto. Ten rok se snížily stavy vody na přehradách na polovinu. Přesto jsme to přežili, i když pravda nic nebylo, ale to nebylo vlastně v těch dobách nikdy. Brambory, ovoce, zelenina byly zlatým dolem zelinářů, maso zase řezníků. Ještě, že chleba a rohlíky se daly sehnat. Ale to s tím tehdejším suchem nemělo nic společného.

Podle pana ministra je třeba bojovat s globálním oteplováním. To je nakonec i hlavní motto Pařížské dohody o klimatu. To jest zabránit jakémukoliv kouři, protože v něm je ten zatracený oxid uhličitý. Musím se, trochu potměšile, zeptat, proč právě země, které se k té dohodě nadšeně přihlásily, ji hned porušují. Mám na mysli velké lesní požáry v Provence, na Korsice, v Chorvatsku a Řecku. Tyto požáry vyrobily tolik oxidu uhličitého, že se každý komín musí klepat studem. Jak tohle vysvětlíte Evropské komisi? A není to na tučnou pokutu?

V Británii zase ohlásil tamní ministr životního prostředí, že do deseti let budou všechna auta v Británii jezdit na elektrický pohon. Prostě už žádné auto v Británii nebude čoudit. Jestli si pan ministr myslí, že tímto opatřením zmizí pověstná londýnská mlha, nebo mlhy v NP Dartmoor (zdejší mlhy vytvořily kulisu pro román Pes baskervilský), tak tedy nezmizí.

Právě jsem si přečetl, že povážlivé tání Grónského ledovce je způsobeno znečištěním mořskou řasou, která ledovcem prorůstá. No co s tím?

Nezbývá, než se paní Přírodě, hluboce poklonit.

Autor: Vladimír Zeman | karma: 25.62 | přečteno: 782 ×
Poslední články autora