Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Ptáte se jak za dnešní drahoty, inflace a nic moc výhledu může vládní pětka uspět. Já tam ale nějakou silnou opozici s dobrými návrhy nevidím. ANO v defenzívě, socdem a Konečná nejsou vidět. Tak jen Okamura?

0 4
možnosti
JZ

Být u vlády Tomio Okamura, tak inflace dosáhne 50%. ;-D

2 1
možnosti
ZZ

To je ale jen vaše zbožné přání.

To co předvedla fialová Národní fronta - to se hned tak nevidí - nakoupit plyn do zásobníků, které státu nepatří, za 3 násobnou cenu - to je opravdový majstrštyk !

;-D

5 3
možnosti
Foto

Pronájem zásobníku na plyn vyjde stát podstatně lépe. Stát nemá zájem kupovat zásobníky na plyn. Provozovatel zásobníku plynu totiž musí ze zákona umožňovat přístup třetích stran k uskladňovací kapacitě a nabízet ji formou transparentní soutěže.Zásobníky zemního plynu v Česku se teď plní mnohem rychleji než v předchozích letech – a to i přes vysoké ceny plynu. Aktuálně už jsou naplněné z víc než padesáti procent. Stát totiž začal podporovat obchodníky v tom, aby plyn nakupovali co nejrychleji. Důvodem je válka na Ukrajině a strach, že dodávky plynu z Ruska mohou kdykoli skončit.Stát obchodníky k nákupu plynu začal motivovat formou takzvaných aukcí. Je to poměrně složitý mechanismus – v praxi znamená, že obchodníci, kteří se do těch aukcí zapojí, teď nakoupí plyn, i když ceny jsou velmi vysoké.

Pokud později letos ceny klesnou, stát jim ten rozdíl dorovná. Zároveň pak obchodníci budou mít povinnost držet zásobníky naplněné do určité míry až do února.Vláda tento týden schválila novelu energetického zákona, podle které by obchodníci mohli přijít o nevyužívanou kapacitu v zásobnících plynu. Jedná se o takzvaný princip zvaný „use it or lose it“. Pokud změna projde legislativním procesem, tak obchodníci, kteří nevyužívají svou rezervovanou kapacitu v plynových zásobnících v požadovaném minimálním množství, o část své kapacity mohou přijít. Zásobníky s plynem napříč Evropou před minulou zimou pronajala ruská společnost Gazprom.Nechala je pak schválně prázdné, a tak zvýšila tlak na růst cen energií v Evropské unii a vystavila celou Evropu hrozbě nedostatku plynu. Právě tomu by měl předejít princip „use it or lose it“.

1 0
možnosti
ZZ

Tak a te ́d mi prozraďte, kolik stát zaplatil za ten m3 plynu, nebo nakoupenou MWh va přestaňte papouškovat propagandistický letáček ODS.

;-)

0 1
možnosti
ZZ
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik