Diskuse

Díky Ameriko.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Historii už bych nechal spát, podstatná je současnost a budoucnost. A tady jsem nyní strašně zvědav, který z našich politiků se před tímto válečným štváčem bude při jeho návštěvě plazit a poklonkovat po těch jeho tradičních moudrech nejvíc. Rv

0 0
možnosti

Takže pokud pane Zemane na předložená fakta neodpovídáte, nechcete, nemůžete, jste nejspíš (ozaj, zvonku to tak vyzerá) zbabělec a bude rozumnější, když si propříště své hlubokomyslné sentence necháte pro kmen své krevní skupiny ... :-P

0 0
možnosti

Vážený pane Zemane, ad a) atomovka na Koreu - Truman nic nepodepsal a naopak odvolal národního hrdinu/vítěze MacArthura, který tu atomovku proti Číňanům v Koreji chtěl mocí mermo použít! Proto se jeho popularita propadla natolik, že málem prohrál volby svého druhého volebního období. Ad b) srovnáváte nálet na civilní cíle v Drážďanech a na Prahu. Hm, tak Drážďany byly jedním z největších dopravních uzlů. Byla Válka a Hitler chtěl britská města zcoventrýrovat a usilovně to Lutwaffe praktikovala. Politováníhodný a tragický navigační omyl pro Prahu uznáváte, ale co říkáte sovětskému bombardování Mladé Boleslavi, Mělníka a dalších českých měst se stovkami mrtvých - a dokonce i v odpoledních hodinách devátého května? Omyl nebo bezohledná arogance vůči "spojenci"? Ad c) Světový četník USA do toho hodí vidle, O.K. - a kdo asi nastoupí na jejich místo? Čína, Rusko, Turecko, nebo "Myš, která řvala", tedy Kimova Korea? Bezzubá OSN to tedy určitě nebude! Pláčete sice dobře, ale sorry jako, na špatném hrobě. ;-)

https://www.reflex.cz/clanek/causy/73333/douglas-macarthur-vystredni-a-jesitny-americky-general-ktery-chtel-severni-koreu-znicit-atomovou-bombou.html . https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/valka-nalety-cesko-mesta-ruda-armada.A190511_110051_domaci_bur

2 1
možnosti

J98a91n 60H14l94a18v89á76č

10. 8. 2020 16:45

Pokračování:

Dalo by se také uvažovat o tom, že by místo USA ve světové politice mohla zaujmout Čína. Tato země v posledních desetiletích prodělala pozoruhodný hospodářský rozvoj, v jehož důsledku je svět zaplaven laciným čínským zbožím, s nejvyspělejšími zeměmi světa se ale zatím po této stránce srovnávat nedá.. V této souvislosti je třeba uvést, že Čína je neevropskou zemí s odlišnou kulturní a právní tradicí. Čínské právní představy jsou dost odlišné od evropských. Vycházejí ze směru známého jako legismus či legalismus (čínsky faťia), což je souhrn pouček a návodů, jak vládnout veřejnosti, jak ji usměrňovat podle určitých představ.

Nicméně s údivem zjišťuji, že tato odlišná tradice u nás a nejenom v Česku zjevně alespoň podprahově působí, což se projevuje i v souvislosti se stávající koronavirovou krizí, kdy náhle státní úřady projevují pozoruhodně čínské manýry při přístupu k širší veřejnosti při řešení problému. Domnívám se, že rozsáhlejší uplatňování těchto praktik by při odlišné evropské tradici v Česku nejspíše narazilo na odpor veřejnosti. Čína se dosud také zcela neodpoutala od komunistického dědictví. V této souvislosti je ovšem třeba podotknout, že čínský komunismus (maoismus) se od evropského v základních rysech dost lišil.

Všechny tuzemské postkomunistické zhrzence bych upozornili na to, že čínský politický systém je značně nestabilní. Značný otřes prodělal už na konci osmdesátých let a nyní v Hongkongu, kdy se vzbouřili lidé, uvažující už v duchu britského práva (common law). Při dalších otřesech přijde jistě na přetřes i složitá národnostní otázka v okrajových oblastech dnešního čínského státu. Jestli ovšem Čína půjde v dohledné době podobnou cestou od autoritativního k právnímu státu jako jiné východoasijské státy (Tchajwan, Jižní |Korea, Malajsie, Indonésie atd.), nelze samozřejmě s určitostí tvrdit.

1 0
možnosti

J37a43n 34H86l84a59v42á73č

10. 8. 2020 16:17

Hospodářsky, technicky a vojenský dnes ve světě na USA (zatím) nikdo nemá.V Evropě existuje něco, co by se dalo nazvat pax americana. Jedním z důsledku toho je, že v Evropě je v podstatě od roku 1945 mír.

USA mají své zvláštní problémy, které vyplývají z toho, že není národním státem, jak je tomu (dosud) v případě většiny evropských zemí, nýbrž multirasovým a multikulturním společenstvím, kdy zjednat si doma pořádek je pro USA za těchto poměrů těžké. Jsou ale zemí, která má od doby svého vzniku politické zřízení, právní stát založený na dělbě moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní a tento stav zabraňuje tomu, aby se tamější poměry zvrhly v despocii, jak se tomu v minulosti stávalo a místy i (dosud) je, např. v Latinské Americe.

Co by se stalo s Evropou bez americké přítomnosti si lze dost těžko představit. Nejspíše by zde naplno propuklo soupeření evropských mocností Francie, Německa a Velké Británie, se kterými by se snažilo držet krok Španělsko a Polsko a na své by se snažilo přijít i Turecko.

Tento stav by se snažilo pro sebe využít Rusko, které je dnes sice formálně demokratickým právním státem, pravidla demokratického právního státu tam ale dosud nejsou zažité a tváří v tvář zvůli tradičně k despotismu inklinující byrokracie jsou často stávajícím Putinovým režimem v autoritářském duchu podle potřeby porušovány. A zvýšená účast Ruska v evropské politice při politické nepřítomnosti USA by nejspíše vedla k posílení autoritářských tendencí v sousedním Německu, které, jak dobře známo, má také dosud potíže s vyrovnáváním se s jistou minulostí. Tady je třeba ovšem podotknout, že soudobé Rusko může jen stěží zaujmout místo, které mají v soudobé evropské politice USA, protože na to dnes prostě nemá. Disponuje sice i dnes značnou vojenskou silou, jeho potenciál už v důsledku ztráty obrovských území a poloviny obyvatel není srovnatelný s někdejším komunistickým SSSR, je -zvláště hospodářsky- ve světovém měřítku srovnatelný s druhořadými západoevropskými mocnostmi.

1 0
možnosti

J68a35n 57H43l80a26v47á49č

10. 8. 2020 17:19

Opravuji:

Nejspíše by zde naplno propuklo soupeření evropských mocností Francie, Německa, Itálie a Velké Británie, se kterými by se snažilo držet krok Španělsko a Polsko a na své by se snažilo přijít i Turecko. Doplnil jsem tam Itálii.

0 0
možnosti

Demagogie v Kojzarovském stylu! Rv

Domníval jsem se, že takové články lze nalézt jen v Halo novinách. :-(

3 0
možnosti
Foto

P14e66t90r 89O67m94e71l43k69a

10. 8. 2020 15:22

Mého dědu v dubnu 1944 zase "omylem" zabili Rusové. Díky Rusko. Ale vypadá to, že pan ministr spíše přijel dojednat, jak budou američtí vojáci cestovat přes nás z Německa na základny v Polsku. Místní komunisti a Putin z toho mít radost nebudou.

3 1
možnosti

J89a15n 43J55a73n42u48š37k85a

10. 8. 2020 15:31

mzi Polskem a nemeckem ej docle dlouha hranice, neni nutne aby jezdili pres nase dalnice a omezovali u nas zbytecne provoz

1 1
možnosti

Zdá se, že některá zahraniční media již predikují, že amici ztrácejí pomalu a jistě svou dominantní roli ve světě a nestačí na asijskou dvojku a pokud budou u kormidla demokrati, myslím, že se to jen potvrdí....takže ať se to raději nestane.

0 0
možnosti

Přimlouvám se za co nejužší spolupráci mj. s USA, mají nejlépe připravenou armádu, resp. obranyschopnost své země vč. připravenosti pomoci jiným - a my se můžeme snadno ocitnout ve špatné situaci jako malý stát v příliš malé Evropě. Naštěstí některé důležité věci dané zákony či ústavou drží USA na vyšší úrovni bez ohledu na momentál. prezidenta tohoto státu (jeho průběžnou "nemotornost" naštěstí dobře vyvažují guvernéři jednotl. americ. států). Kéž americ. kongres pochopí užitečnost přítomnosti Američanů v Evropě.

7 3
možnosti

Já bych naopak pana Pompea poprosil , aby se USA role četníka nevzdávali, ty tendence Trump projevuje...Především nelze zapomenout, že funkce světového četníka, z níž bývají Spojené státy podezírány, je reálná a nutná a USA si ji určitě dobrovolně nevybrali. Vyžaduje ji situace globálního světa, charakteristická několika významnými mocenskými centry a regióny, v nichž neznatelně vznikají místní i globální hrozby. Je přirozené, že nejmocnější stát na světě (USA jsou přece jediná supervelmoc a uznal to i Putin) musí diplomaticky, ale někdy i ozbrojenou silou pacifikovat nebezpečný mocenský neklid tam, kde hrozí přerůst v celosvětovou hrozbu. Jak by se vám líbila společnost, či stát bez policie? Spojené státy se této funkce četníka nemohou zbavit, i když se o to snaží (viz případ Libérie). Žádný jiný stát na to nemá. Posouzení logické otázky, zda světový četník dělá to, co je mezinárodnímu společenství zapotřebí, ovšem ztěžuje značně rozšířený předsudek dokonalosti. Nic na světě však není dokonalé, proč by měly být dokonalé Spojené státy?

7 2
možnosti

I policajt, o jehož užitečnosti nepochybuji, může být dobrý a opak. Chápu, že Saddám musel být ztrestán za Kuvajt. Ale ty akce kolem Arabského jara a likvidace Muamara za zas tak moudré nepovažuji.

1 1
možnosti
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik