Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mým věčným kritikům:

Moje úvaha o "neporazitelnosti" Británie v bitvě o Anglii, vychází z toho předpokladu, že by Hitler nezaútočil na SSSR. Připravit si půdu využitím ekonomického potenciálu celé porobené Evropy na pozdější invazi do V.B., nebo i k vyděračskému jednání s Churchillem, by asi nebylo nic složitého. Evropa by částečně z donucení, ale i mnohde z nadšením spolupracovala pro vyzbrojení 3. říše.

Tato doba přináší neocenitelnou výhodu. Hlavně pro lidi, které zajímá historie, umí číst a nespokojí se s jednostranným vymýváním mozků. Všechno se dá vyhledat, to je na dnešní době nejcennější.

0 0
možnosti

J27i14r40i 85T29i29c27h93y

3. 7. 2020 19:50

Dost jste se zamlzil.

1 1
možnosti

"Opravdu Hitler na V. Britanii vojensky nemel"? Taze se autor, neprimo naznacuje, ze mel. Skutecnost? Letecky pokorit Britannii se Dolfovi nepovedlo a aby se Britanii totalne pokoril, musel bu se tam dostat. A tam Nemcum stala v ceste Royal Navy, na tu Kriegsmarine uz vubec nemelo. Na to autor nejak pozapomel.

Osobne verim, ze Hitler by byl porazen i bez Rusu. Tak jako v prvni valce svetove kdy Rusko sve spojence zradilo a v breznu 1918 uzavrelo s Nemci separatni mir. Podle skutecnych odborniku melo Hitlerovo Nemecko jen na bleskove vitezstvi, ale v dlouhe vycerpavajici valce na vitezstvi v zadnem pripade nemelo. V obou svetovych valkach ke konci v nmecke armade uz bojovali sestnactleti kluci a chlapi padesat a vice. Ti na by na vitezstvi tezko meli.

4 0
možnosti
Foto

A opravdu jste kalkuloval všechny faktory, např. to, že Hitler měl k dispozici jáchymovský smolinec?

0 0
možnosti

J92a61n 68R80á56ž

3. 7. 2020 16:35

Churchill měl smůlu, že nebyl dost silný, aby mohl realizovat na konci války své plány. Zejména chtěl aby po spojeneckém vyloděni u Anzia se provedlo spojenecké vylodění na Jadranském pobřeží s týlovou pomocí Titových partyzánů a odřízly se tak německé jednotky v Řecku. To zhatil Roosevelt, který ustoupil Stalinovi a přenechal Balkán v jeho vlivu. Později Churchill navrhoval demarkační linii oddělující operační prostor armád po ose Vídeň, Mikulov, Uh.Hradiště Ostrava. Toto zhatil Eisenhower, pro kterého nebylo západní území ČSR vojensky důležité natolik, aby při bojích s Němci na území Čech a Moravy obětoval své vojáky, o čemž takto hovoří ve svých pamětech a tak byla mezi štáby obou armád dojednána demarkační linie v Čechách v ose Č.Budějovice -Plzeň-Cheb, aby "vltavská operace" s osvobozením Prahy proběhla čistě v režii Sovětů. .

Jak byl tímto rozhodnutím Eisenhowera Churchill rozhořčen dokládá i jeho dopis Trumanovi z poloviny dubna 1945 : "Rozhodnutí velitele spojeneckých vojsk generála Eisenhowera není správné, protože stěží může být pochyb o tom, že osvobození Prahy a co největší části západního Československa americkými vojsky by tam velmi pozměnilo poválečnou situaci... budou-li naproti tomu hrát západní spojenci při osvobození Československa roli jen podružnou, pak půjde tato země stejnou cestou jako Jugoslávie a dostane se tak plně do sféry sovětského vlivu."

Později, už jako americký prezident, Eisenhower svého rozhodnutí nechat ČSR Stalinovi, hodně litoval.

Mimochodem: Jen díky tomu, že na severním křídle operovaly britské jednotky, na přímý Churchillův rozkaz Montgomery vstoupili Britové do Dánska a zabránili, aby se pod komunistický vliv nedostala i tato válkou relativně nedotčená země.

3 0
možnosti
Foto

Vidím, že byste dával přednost realizaci operace Nemyslitelné hlavně na území Československa. .

0 0
možnosti

W. Churchilla si nesmírně vážím. Na jeho nesmiřitelnosti poprvé Adolf ztroskotal. "Budeme bojovat - Na plážích - A nikdy se nevzdáme - Zvítězíme. Slibuji vám pouze krev, slzy a pot". Neuvěřitelně státnické, silné a hlavně zrealizováno ... !

Při jednání "Velké trojky", byl v nejslabší pozici. Roosevelt naivně ustupoval Stalinovi a Churchillův hlas nebyl plně vyslyšen. Co hůře - Winston nepochopitelně prohrál volby a prezident USA skonal. Josef mohl řádit. H. Truman následně udělal docela mazaný tah - Pozval Churchilla na Univerzitu k převzetí doktorátu. Nemýlil se ! Winston využil příležitosti a popsal věrolomnost Stalina se "Železnou oponou". Je komické řečníka nazývat historickým strůjcem zla. (Blíže to popisuje pan Kraus).

Žijeme v době zmateností - sochy ! Potvrzuji ochotu - Za zahradu bych si dal dvě ! Tu Koněvovu, jako úlevu pro našeho psa Ferdu. Nevím, jak vysoce zvedne nohu. No a tu Churchillovu - Se svým zdviženým pohledem úcty - bych žádný problém neměl ... :-)

4 0
možnosti
Foto

Jenom pan Churchill vypálil současníkům mozky. Rozdělil na ty, kteří byli před a za železnou oponou. A nutil Jana Masaryka ji přeskakovat, takže si ten chudák při tom zlomil ruku.

0 0
možnosti
Foto

J88a98n 77H10i92n63k

3. 7. 2020 13:18

Churchill toho v životě dost podělal, rozhodně si ho neidealizujme. Ve škole podle wikipedie zrovna mírně řečeno nevynikal. Jako kluk z prominentní šlechtické rodiny se proslavil šéfováním bitvy u Gallipoli, kde byla britská flotila rozstřílena Turky. Pak musel být na čas uklizen. Hled po skončení 2. světové války v květnu 1945 se dohodl se Stalinem, že mu vydá odzbrojené Vlasovce, kterým dnes stavíme pomníky. Píše to Solženicyn a zmínka je třeba zde.

http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/z-medii/solzenicyn-o-vlasovcich-0

Nicméně sochy patří zachovat minimálně proto, aby potomci mohli třeba říct: Podívejte se, jak předkové uctívali i pachatele zvěrstev. Nezapomeňte na to, že poslední slovo má vždycky odtajněná historie.

1 3
možnosti

J97i94r42i 86B98o87r

3. 7. 2020 18:09

A smrděly mu nohy.;-D

2 0
možnosti
Foto

:-/ Spekulace, domněnky, a navíc a ž kom rétorika o oddalování otevření II. fronty:-(

,,Komunizmus je od dˇábla, ale Hitler je ještě horší, a tak se spojím i s dˇáblem"(W.CH.)

8 0
možnosti

P23e11t77r 12L11u68k98e26š

3. 7. 2020 13:01

...a navíc děsivé nesmysly, Jiří. Ani je nemá cenu komentovat.

1 0
možnosti

Kolik z toho jsou doměnky a kolik fakta?

8 0
možnosti
Foto

Odmítám tvrzení, že Churchill svým projevem ve Fultonu rozpoutal studenou válku. Svým projevem v podstatě jen nahlas popsal poválečnou realitu. Onu železnou oponu v Evropě nespustily západní státy, ale komunistické země.

17 0
možnosti
Foto

Asi je někdy nutné si nastudovat psychologii. A ta nám říká, že nafilmujete-li něco v černo-bílých barvách, tak přestáváte svět vidět barevně. A Československo tím přenechal Stalinovi.

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS