Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji za diskusi.

Pár slov na vysvětlenou. Je pravda, že frontální oblačnost je ve větších výškách, ale co pojmy návětrná a závětrná strana hor, kopců. Stejnou práci provedou ty větrníky. Rozruší vzdušné masy ve spodním patře a to už má vliv i na ta horní patra. A to už musí být cyklóna, aby sem něco přenesla.

Představa, že ta fronta přenáší vodu je zcestná. Nad Atlantikem se roztočí vír, který nasaje vodu. A tu pak někde vypustí. To by musela být slaná a to není. Vír nasaje vlhkost, vynese jí do výšky a tam se vytvářejí kapky deště. K nám už se dostává pouze koncová část ramene víru, opět pouze s vlhkostí. V těch mracích není voda, je tam vlhkost ze které se ty kapky deště teprve musí vytvořit. Každá kapka hned jak se vytvoří, tak padá k zemi. Žádná zásoba vody se tam netvoří, i kdyby ten déšť byl sebeprudší.

Tento cyklus nad pevninou ovlivňuje mnoho věcí. Města se svými domy, mrakodrapy, hory, kopce, lesy. I to množství těch větrníků, zvláště, když svými vrtulemi vytvářejí množství dalších vírů, které tu frontu rozrušují. Při prudkém větru se vrtule zastavují, přesto svým rozpětím vytvářejí hradbu, zvlášť když tvoří sestavu.

Málokdo si troufne do výpočtů ztrát, které ty spousty vrtulí způsobují počasí. Jsou v tom investovány obrovské peníze. Před vrtulemi taková dlouhodobá sucha nebyla, i když některé roky sucha pamatují (r. 1947, 1976). Ta byla ale způsobená převážně východním, pevninským prouděním svým způsobem anomálií.

Takže tak.

0 0
možnosti
LV

Pane Zemane,tp je neskutečný blábol. Vy nemáte nejmenší tušení o termodynamice, o fyzice kapalin a plynů, ale sebevědomí Vám tedy necuybí...

0 0
možnosti
KT

A co tradiční zimní orkány?

Sabine se k nám přece dostala ze Západu i přes větrné elektrárny.

Mám pocit, že tuto teorii už zde vyslovil i člověk z nejpovolanějších, pan V. Šťastný

1 0
možnosti
Foto

Tu Sabinu a pod. právě způvobily ty větrníky. To dá rozum, když je Vám v létě horko, pustíte si větrník. ;-D

0 0
možnosti
Foto

A není to třeba tím, že ve vyčištěném ovzduší je málo drobných částic, které pomáhají kondenzaci vodních par?

Před mnoha lety se v Londýně zbavili stálých mlh a dešťů tím, že zakázali topit rašelinou, která pěkně čadí.

0 0
možnosti
JM

No, rád bych viděl jediný důvěryhodný zdroj, který by prokázal vliv větrných elektráren na počasí. To důležité pro počasí se odehrává v mnohem větší výšce. A sucho trápí rozsáhlou oblast od Francie po Rumunsko a Ukrajinu.

Hlavním důvodem je změna cirkulace. Proudění z Atlantiku je dlouhodobě slabší, takový dnešní den byl dříve běžný, poslední roky výjimkou.

Proč je klima stále více kontinentální, nevíme. Ale i dříve se střídaly teplé a suché periody s chladnými a vlhkými.

Za pár let mohou přijít povodně typu 1997 a 2002, a budeme zírat. Při současném stavu krajiny to bude mnohem větší pohroma než tehdy.

Souhlasím ale, že větrné elektrárny jsou slepou cestou. Snad jen jako doplněk. V krajině to moc hezky nevypadá.

1 0
možnosti
SB

Můj příspěvek ze 13:33 neznamená, že bych nesdílel autorovy obavy z vysycháíní krajiny v České republice. Právě naopak: Považuji ho za ještě větší nebezpečí než migrantskou krizi i než bruselský novodobý socialismus. Nicméně se mi nezdá věrohodným (ale nejsem odborník), že by vrtule dosahující výšky 200 metrů mohly nějak výrazně omezit proudění vzduchu, které se děje ve výškách mnohdy podstatně vyšších. Stejně tak se mi zdá divné, že by soláry tohle mohly ovlivňovat i v zimě, kdy nějaké ohřátí vzduchu přes soláry je minimální, protože v zimě ani ty soláry nejsou moc ohřívané.

Tím příspěvkem nechci říci ani to, že bych byl nějaký velký fanoušek toho šílenství o zelené energii z opbnovitelných zdrojů. Vím, že jsou s tím i jiné problémy, mnohdy velice závažné. Prostě není všechno zlato, co se třpytí.

Takže: Sdílím obavy z vysychání krajiny, sdílím nedůvěru k větrníkům a solárům, ale laicky se mi zdá, že to vysychání musí mít jinou příčinu.

Avšak opakuji to slovo "laicky". Odborník skutečně nejsem.

1 0
možnosti
SB

Ohledně těch vrtulí větrných elektráren mi nejde do hlavy jedna věc: Výška přes 200 metrů je sice hodně z hlediska lidské techniky, ale mraky bývají ve výškách mnohem vyšších.

A ohledně těch solárních panelů mi nejde do hlavy něco jiného:

Pochopil bych, že v létě mohou zvyšovat teplotu a že to může mít určitý vliv na absenci deště. Ale nevysvětluje to, proč v zimě nepadá sníh.

3 1
možnosti
LV

Řekněme, že budu předpokládat, že to myslíte vážně. Potom se ptám:

Jestliže ty větrníky zadrží vítr, který by k nám za normálních okolností přinesl srážky, kde ty srážky spadnou? Někde spadnout musejí.

3 1
možnosti
JB

J46i65r16i 59B67o72r

1. 5. 2020 12:11

Evropská komise by měla nařídit Němcům (východním) aby obrátili směr otáčení vrtulí.Takhle nemůžeme ani pouštět draky.;-OEU

4 0
možnosti
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik