Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Hlavním podporovatelem nacismu v Německu byl Sovětský svaz

V mezinárodním procesu s válečnými zločinci v Norimberku vystoupil jako svědek německý průmyslník a poválečný poslanec Arnold Rechberg. Tento muž patřil k odpůrcům meziválečné německo-ruské vojenské spolupráce. Prohlásil, že skutečným viníkem nástupu nacistů k moci byl Josef Stalin. Přísežně doložil, že 24 000 německých komunistů dostalo příkaz ke vstupu do organizací NSDAP, SA a SS. Tato operace začala 1930 a trvala dva roky. Ze Stalinova podnětu dostala nacistická strana z Moskvy k dispozici 40 milionů zlatých říšských marek. Až do příchodu Hitlera k moci se Stalin snažil všechny projevy německého nacionalizmu podporovat, doufal, že tím Německo podpoří proti západním demokraciím, tradičním odpůrcům komunismu. Mnoho německých komunistů ani nepotřebovalo takovou pobídku. Usoudili, že obě strany, komunistická i nacistická mají stejné cíle, obě jsou socialistické, ale s Adolfem dosáhnou proklamovaných cílů dříve. Dnešní soudruzi socialisté se ovšem z toho snaží vykroutit tvrzením, že nacismus byla krajní pravice, ale prosím pěkně, on existuje nějaký pravicový socialismus? Marxismus měl dva jedovaté výhonky, socialisty internacionální a nacionální.

4 2
možnosti
JZ

Já naopak lituji toho, že se hlavně vinou nejednotnosti antibolševického tábora nepodařilo smést v Rusku komunisty. Přitom jak dokázaly volby do ústavodárného shromáždění na konci roku 1917, bolševici neměli mezi Rusy většinovou podporu. Jenomže druhá stran se nedokázala domluvit na jednotném postupu. Viz rozpory mezi Děnikinem, Poláky, ukrajinským Petljurou atd.

Je s podivem, že Zemanovi, který tady akorát papouškuje komunistické lži a nesmysly, nevadí bolševické zločiny proti ruskému lid, viz vyvolání hladomoru v Povolží, vyvražďování rolníků a vůbec všech protivníků sovětského režimu. atd.

Komunismus v Rusku měl být zničen a já vytýkám Západu, že byl málo důrazný a nepovedlo se mu to.

3 2
možnosti
Foto

Těžko se něco takového mohlo Západu povést, když Vančura volal: Nová, nová, nová je hvězda komunismu. To by zničil sám sebe.

Paradoxem je, že tehdy se naopak Západ klepal i před bolševickou propagandou, neb si dával jako podmínku zahájení jednání se sovětským Ruskem její zastavení. Neuvěřitelné.

1 5
možnosti
JB

J43i15r59i 50B27o33r

18. 3. 2019 9:48

Dobře opsáno. To už jsem jedno četl.

2 0
možnosti
SN

:-).......Dobře napsáno, ale......někteří také blogeři Vám vysvětlí, že hlavním viníkem 2. světové války bylo Rusko! R^R^R^

3 5
možnosti
SN

:-)..... A už je to tady: Renomovaný spisovatel postižený bájnou lhavostí a hlavně neskrývaným fanatismem, už zaúřadoval. Všichni jsou hlupáci, jen on má pravdu! !!!!!!

0 3
možnosti
Foto

Mnichovská dohoda nebyla žádná protisovětská svatá aliance, nevím, kde jste na to přišel. Byla to ve své podstatě arbitráž se kterou souhlasil Beneš a Beneš byl první, kdo přišel s myšlenkou odstoupit část pohraničí, ale ne v takovém rozsahu, jak to udělal Mnichov.

5 2
možnosti
Foto

No a právě v odstoupením čtvrtého pásma byl problém. Ale stěží přišel s myšlenkou odstoupit část pohraničí jako první. Ta myšlenka byla prosazována daleko dříve než v r. 1938?

A byl Mnichov součástí Drang nach Osten?

1 1
možnosti
Foto

Měl byste se zajímat o historii, ne se vyjadřovat věcem o kterých nevíte zhola nic. Jinak naše republiky byla dlouhá úzká nudle, těžko uhajitelná. V té době tam kde je dnes Polsko bylo Německo, tam kde je Rakousko bylo Německo. Tak naše republika byla obrazně vsunuta do Německé tlamy a případný útok by šel ze tří stran. Pak zde bylo Maďarsko, toužící po Slovensku a Zakarpatské Ukrajině. Betonová opevnění nebyla hotova a jejich dokončení se plánovalo na rok 1948 a ve své podstatě byla k ničemu, Dala se překonat jak dokázal Wermacht.

6 1
možnosti
Foto

Tady máte pravdu, jenomže otázka obrany byla nejenom otázkou vojenskou, ale také politickou a mravní. jak řekl tak nějak Gottwald: I bosí Habešané se bránili.

1 0
možnosti
JH

Vynecham-li krásné fantazie o tom, že naše armáda mohla hitlera zastavit, tak nejzajímavější část byla o údajném britském podrazu na francii a o údajném německém vděku.

Vděk se patrně vyjadřuje intenzivním bombardováním britských vojáků na plážích a britských lodi odvazejicich britské, ale i francouzské (cca 100 tis.), vojáky z obklicene kapsy u Dunkerque.

Pozemní jednotky si německé veleni šetřilo na konečnou porážku francie.

A že by předtím britské jednotky nebojovaly, to je klasická prulomova informace, zejména pro renomované historiky tvrdící opak.

8 0
možnosti
MB

Adolf byl - geniální blb. Přílišně zahleděn do výsledků 1 sv. války - Zabral Západ a Francii především. Ve své důslednosti si nechal i přistavit stejný vagon. Je otázka, co by se dělo, kdyby se soustředil pouze na Východ! Zřejmě by získal i podporu a Moskva by skutečně byla vodní plochou s rekreačním územím.

Čajánkova kasárna ve FM jsou slabou nálepkou češství. Většinově nováčci, kladli odpor a pobili asi 18 Němců. Překvapeni, když jim přemoženým - Wehrmacht uznale zasalutoval! Zajímavá byla i taktika - Obránci nebyli zastřeleni! Hitler potřeboval Aureolu klidu a loajálnosti k další výrobě. To se mu i svým způsobem podařilo. O to horší poznatek, že v r. 1968 našich cca 220.000 vojáků ČSL agresoru svou zemi předalo bez výstřelu. Paradox doby - Napak, ti naši zemi následně pojali za bezva Rekreační oblast. Rekreovali se 21 let, sluha důstojníka vždy po ruce ... :-)

2 0
možnosti
DR

Souhlas s tím že jsme měli v tu dobu velmi moderní armádu. Ovšem s výjimkou letectva, kdy v tu dobu už beznadějně zastaralé Avie B-534, jež byly našim hlavním stíhacím letounem, (o bombardovacím letectvu ani nemluvě) už nemohli ani omylem pomýšlet na nějakou konfrontaci s moderními německými Messerschmitty Bf 109. A bez efektivní letecké podpory žádná armáda zvítězit nemůže. Navíc ty možnosti úspěšné obrany se po anšlusu Rakouska podstatně snížili.

5 0
možnosti
LV

O tom, jak pravdivě vyprávíte, svědčí třeba to, že jste schopen tvrdit, že patnáctimilionové Československo, zmítající se prakticky v agónii vlivem separatistických snah německé menšiny v Sudetech a touhy Slováků po samostatném státě, bylo schopno postavit silnější armádu než osmdesátimilionové Německo, sjednocené jako nikdy předtím a skoro celou dekádu se připravující na válku...

6 0
možnosti
JL

Zbyva polozit si otazku, proc se Ceskoslovensko za dvacet let existence nedokazao sjednotit? Bylo to v CSR mnohem obtiznejsi nez v Nmecku,tolik ruznorodeho jako Cesi Moravaci, Slonzaci, Slovaci, Rusini a jine, uz malomensiny. Bylo to sjednoceni vubec mozne? Toho si nasi vudcove, museli byt v roce 1918 vedomi. Osobne verim, ze nezdar ve vybudeni naroda Ceskoslovenskeho, tedy "sjednoceni jako nikdy predtim" byl horsi a bolestnejsi nez porazka vojenska. Zbyva zpytovat svedomi, byt schopni najit a potom si priznat priciny naseho nezdaru, napriklad nesplneni slibu z Pittsburgu Slovakum. Ano mate pravdu pane Litho, vojensky jsme proti Wehrmachtu sanci nemeli, ale ve veci "sjednoceni" jsme si mohli pocinat lepe. Bohuzel, ohlednu-li se na povalecny vyvoj, v tom sjednoceni Cechu, Moravaku, Slonzaku a Slovaku si urcite, lepe nepociname.

0 0
možnosti
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik