Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Díky za článek, souhlasím se vším kromě trochy technického zmatku ohledně ITER a thoriových reaktorů - tam máte smíchané dva naprosto různé typy reaktorů.

ITER je fůzní reaktor, který používá jako palivo izotopy vodíku deuterium a tritium.

Naproti tomu thoriové reaktory jsou štěpné.

Prvky s atomovým číslem menším než 26 (železo) vydávají energii při jaderné fůzi, zatímco prvky s atomovým číslem větším než železo vydávají energii při jaderném štěpení.

V atomovém jádru působí jednak přitažlivé jaderné síly mezi protony a neutrony, a jednak odpudivé elektrické síly mezi kladně nabitými protony. Při malém počtu protonů (malých atomových číslech) přidání dalších protonů do jádra zvyšuje vazební energii, protože účinek jaderných sil při přidání protonu se zvýší více než odpudivá elektrická síla mezi protony (jaderná síla je silnější než elektrická).

Jaderné síly ovšem působí jen mezi sousedícími protony a neutrony, kdežto elektricky se odpuzují všechny protony v jádře navzájem. Proto při velkém počtu protonů už přidání dalšího protonu do jádra vazební energii snižuje, protože odpudivé elektrické síly mezi protony rostou rychleji než přitažlivost jaderných sil. No a při atomových číslech nad 92 (uran) už nejde udržet jádro trvale stabilní, proto je posledním stabilním prvkem právě uran.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za poučení. Reagoval jsem na to, že se schází konference, která chce zase přidat fotovoltaiku a větrníky. S tím naprosto nesouhlasím. A našel jsem si článek o výstavbě ITER. Možná ne dost fundovaný, možná jsem to až tak nepochopil. Dík za váš příspěvek.

1 0
možnosti
PP
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik