Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Většina národa si stále otírá hubu a učně. Na co by potřebovali matematiku. Vážení, takový soustružník. Klasické stroje už skoro nejsou, všude je CNC. Takže kdo se naučí toto programovat, dá maturitu z matiky ( pokud bude mít dobrého učitele ) levou zadní. Klempíř. Zkuste si vymyslet z plechu tvar báně třeba na kostel, různé ohyby, průniky těles, falcy. Kdo z Vás to matematicky dá ? Nebo tesař, který má na stejný kostel udělat vazbu. A zedník ... Nemluvím o zaučeném podavači cihel, ale o Zedníkovi. Chlap, co je schopen vymyslet jak to postavit, kolik objednat materiálu, malty, jak dlouho to bude trvat, jak dlouho to má zrát a schnout, než bude moct dávat dlažbu a obklady ... Chlap co Vám udělá podrobnou kalkulaci, včetně harmonogramu prací. V minulosti takových řemeslníků bylo tak 5% mezi ostatními řemeslníky. Takoví si pak zakládali firmy. Ti prostě maturitu i z matematiky mít musí. Ale bojím se, že 70% obyvatel je maturita na nic. Sám mám za sebou před dávnými léty učňák za maturitou. Matikářka byla starší příjemná paní. Neměla s námi lehký život, ale naučila nás. Mně dokonce natolik, že na VUT jsem se matiku učit nemusel. Tehdy celou maturitu vyhlásili rádiem chvíli před zahájením. Dnes máme všude počítače. Proč by zadání nemohlo dojít do datové schránky škol cca půl hodiny před zahájením zkoušek. Nechápu kde je jaký technický, ani morální problém. Matiky prostě být musí. A řeči, že na to někdo nemá buňky znamená, že měl neschopné učitele, nebo je lenoch. Ono spočítat celou sbírku úkolů prostě bolí ... !!

1 0
možnosti

Maturita z matematiky neřeší vůbec nic. Podstatný je totiž obsah, který se zákonitě přizpůsobí těm slabším, takže jestliže nyní ke složení stačily znalosti ze základní školy, nyní bude stačit její první stupeň, tedy malá násobilka a jednoduché zlomky. Podle mého to nevrátí maturitě lesk, ale povede to k její další degradaci.

S tím, že u spousty oborů není maturita potřebná souhlasím. Krom výučního listu by však bylo nutné zavést ještě další certifikáty např. pro absolventy uměleckých středních škol nebo třeba pro zdravotní sestry.

Hlavní nedostatek návrhu paní Valachové však vidím v tiché revoluci ve financování škol - místo peněz na žáka, budou školy dostávat peníze za každou odučenou hodinu. Předpokládám, že školy budou na vzniklou situaci ihned reagovat tím, že přidají hodiny až po mez, kterou nový systém připouští. Kolik to nakonec bude stát neví ani Valachová, ani nikdo jiný.

0 0
možnosti
Foto

Za chybu v nadpisu se omlouvám, už to jdu opravovat. Děkuji za diskusi.

0 0
možnosti
Foto

Už nezbývá než doufat, že všichni, kteří budou mít povinnou maturitu z matematiky, budou schopni zvládnout i češtinu a vyvarují se gramatických i stylistických chyb, které máte v nadpisu. :-/

0 0
možnosti
Foto

Především by bylo záhodno začít s reformou výuky matematiky, protože učitelé neumí matematiku učit.

Dále se ovšem naskýtá otázka, jestli povinná matematika není zbytečnost. Pokud jde někdo studovat například historii, filosofii či práva, tak si dovolim tvrdit, že maturita z matematiky je zbytečnost.

0 0
možnosti

To je stejný argument, jako proč se má učit inženýr psát správně česky a zedník proč se má učit psát vůbec, vždyť otisk palce stačí.

Virtuální filozof, právník, historik, který není schopen zvládnout infinitesimální počet, ať je raději sečtělý pingl, se kterým se dá promluvit pár rozumných slov.

2 0
možnosti
Foto

Maturita z matematiky je pouze šikanou.

Šikanou pro ty, kteří nemají matematické nadání, ale maturita jim otevírá cestu na humanitní studia, historii, umělecké školy atd. Nebo chcete říci, že tam by taky měli chodit lidi z učňáku?

Sám jsem absolvent gymnázia, humanitní větve a na vysoké škole kromě toho, že metr filmu běží dvě vteřiny, což je při rychlosti 25 okének za sekundu rovni 50... mi celá matematika byla k ničmeu, včetně maturity z matematiky, protože mne v posledním ročníku v jim gymnáziu převedli na větev přírodovědnou.

A Valachová? ;-€Rv Jedna osobní zkušenost mi s touto JUDr stačila.

0 0
možnosti

To potom já jako technik mohu taky říct že čeština, zejména literatura mi je k ničemu... :-/

0 0
možnosti

Pane Zemane,

je až s podivem, že zatím nikdo z politiků nebyl schopen vysvětlit lidem, k čemu by měla maturita, a to především její jednotná část, vlastně sloužit.

Děkuji.

1 0
možnosti

Pane Zemane, jasně jste to napsal a mohu říci, že jste to vysvětlil pro veřejnost lépe, než naše ministryně školství. Maturita je pro střední "management" a pro pokračování na VŠ. Bez maturity je učňák. Ale takový učňovský obor o který má dítě opravdový zájem.

4 0
možnosti
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik