Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

Takže požár lesa v oblasti chráněného krajinného území České Švýcarsko.

V CHKO přece logicky nemůže být vyhlášená bezzásahová oblast. CHKO jsou přece oblasti, které mají sloužit lidem k obdivování jejich krás, k procházkám, k prožívání životních zážitků. Proč má turista koukat na kůrovcem zničený stojící les, na rokle a propasti zavalené spadanými kmeny, plné suchých větví. Spadané kmeny, větve a metrové návěje jehličí jsou pak v suchém a horkém létě jako připravené na podpal. Bude se hledat příčina požáru? Ta je přece jasná. Jsou to klimatické změny. Jak jednoduché. Už nic nehledejte.

Tak tedy žádná klimatická změna v tom není. Horká a suchá léta tu byla vždycky. Léto jak má být, na to se přece všichni celou zimu těšíme. Za mých mladých let se hodně putovalo jen tak s teletem na zádech, vlakem (auto každej neměl), spávalo se v lese pod širákem, u ohně, který značnou část noci příjemně hřál. "Schouleni v stínu lesa, igelit, to kdyby přišel k ránu déšť" - Honza Nedvěd (trampská romantika už asi nebude nikdy). Nepamatuju si, že by někdy hořel les. Asi to bylo tím, že v lese bylo čisto. Lidi si z lesa nosili suché větve, šišky, na tom se uvařil oběd. Na venkově to takhle bylo vždycky. Dnes je v lese binec, že si člověk musí dát pozor, aby si nepolámal nohy.

Bezzásahové oblasti mohou být přece jenom tam, kde jsou přirozené mokřady, rašeliniště a podobně. Takových oblastí tu není mnoho. Snad některé obnovované mokřady na Šumavě. To jsou větší území, kde to nechme na přírodě. Jiná území u nás vhodná nejsou. České Švýcarsko už vůbec ne. To je oblast přirozeně suchá a tudíž k vytváření pralesa nevhodná. Vysázet nový les, smíšený, každý padlý strom odklidit, čistit les, nenechávat přerůst.

Kolik ten zásah musel stát? Snad to ani neříkejte.

Jak řešit drahotu? Snad není nic jednoduššího. Paní kolegyně blogerka Šichtařová, zpochybnila volání po zestátnění ČEZu, jako krok zpět k socialismu. To je statečné, pragmatické prohlášení. Ano, soukromí vlastníci budou vždycky vědět líp než stát. Jak sami vydělat, neboť nejsou zatíženi starostí o věci, které musí řešit stát. Ale tohle je něco jiného. Oni nejsou povinováni nabízet svůj produkt ve vlastní zemi, oni svůj produkt dodávají na burzu v Lipsku, odkud teprve obchodníci s elektřinou tento produkt nakupují vysoce předražený a ten pak nabízejí spotřebitelům u nás. Za cenu, která je nejvyšší v celé EU. Věc, která je tak absurdní, že si neumím představit, jak to bude tato vláda lidem vysvětlovat. Ropu a plyn pak nakupovat kde se dá. Jako to dělá Maďarsko (na ně napojené Rakousko), Polsko, Slovensko a mnoho dalších zemí EU. To jenom my jsme se zavázeli k 15-ti procentní úspoře, abychom pomohli Německu s dotováním své výroby elektřiny.

Napadá mě jeden příměr. Po rozpadu SSSR se těšil první prezident Ruska Boris Jelcin, velké přízni Ameriky.. Ruskou ropu kradli ve velkém obchodníci z Ameriky. Chodorkovského JUKOS byl z valné části připraven k fůzi z americkými ropnými společnostmi. Z nástupem Putina sympatie Západu zmrzly, ruská ropa se vrátila do vlastnictví státu. Od té doby žije náš severoatlantský demokratický svět ve znamení sankcí vůči Rusku, protože ruská ropa Americe nepatří.

My ropu nemáme, máme elektřinu. Byla zásadní chyba privatizovat tato strategická odvětví. Týká se to i vodního hospodářství, odpadového odvětví, letiště. Asi bychom nebyli na úplném chvostu, co se týče drahoty.

Nabízet nám zrušení příspěvku na OZE mi připadá úplně jako provokace. Zákon 180/2005, který garantoval přednostní výkup z OZE za 10x vyšší cenu a mnohamiliardovou podporu, byl zcela mimo regulérnost soutěže soukromého podnikání. Jako takový má být bezodkladně zrušen, výkupní cena má být sjednocena a miliardové dotace zrušeny. Tato vláda prý za nás ten příspěvek na OZE zaplatí. To je ale na nic, protože rozpočet se na nás zahojí jinak.

P.S. Připomínám, že jsem byl zbaven administrátorem možnosti diskutovat. Diskusi přesto otevírám, protože diskutovat se má, nemohu ale odpovídat ani na přímé výzvy.

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 1.8.2022 11:43 | karma článku: 35,44 | přečteno: 1133x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Aféra Johnson přetlačuje Ukrajinu.

Tak zdá se, že se svět pomalu, zlehka vrací k normálu. Zprávy z bojiště přetlačuje aféra Johnson. Protože je tu možnost odplaty za brexit. A Evropská komise, ve svatém nadšení, vypotila konečně "normální" kousek.

11.7.2022 v 10:20 | Karma: 24,42 | Přečteno: 594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik