Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další a další varování.

Putinovi, aby si nic nezačínal s Ukrajinou. Po Americe od Evropské unie a přidal se i Boris Johnson, tedy Velká Británie. Co se chce říct? Ukrajina je naše - to jest koho?

Je na místě náhled do nedávné minulosti. Psal se rok 2014, olympijské hry v Soči. Byly krutě napadány mediálním mainstreamem. Byly osočovány jako "nebezpečné, nepovedené, policejní, plné vojáků", těch hloupých novinářských narážek bylo spoustu. Jakoby to byla předzvěst toho, co se mělo odehrát v hlavním městě Ukrajiny Kyjevě. V Kyjevě došlo k nezákonnému svržení prezidenta Janukoviče. Janukovič se zachránil útěkem do Ruska a na kyjevském Majdanu se odehrál masakr. Kdo velel nezákonnému svržení (puči) prezidenta? Kdo byli ti ostřelovači na Majdanu? Jakou roli hrálo NATO ve snaze o své rozšíření? To všechno až se spolehlivě a pravdivě vyšetří, tak se teprve může jednat na úrovni. Nějaké vyhrožování z tepla svých kanceláří v Evropě, v případě Ameriky přes oceán, nemá sebemenší smysl. 

Na protest proti svržení Janukoviče se vzepřely východní regiony země. Vytvořily se Doněcká a Luhanská lidová republika. Jejich zájmem je získat v rámci Ukrajiny autonomní statut. Jsou při hranicích s Ruskem, nejsou to až tak malé oblasti - dohromady mají cca 5 miliónů obyvatel. To jsou Rusové, Bělorusové a Ukrajinci. Vyhlásily své republiky po všelidovém hlasování v květnu 2014. Neustávající občanská válka si žádá pozornost Ruska, žijí tam i Rusové. O Krymu myslím, že už nemá smysl se zmiňovat, Krym býval ruský, za SSSR předán Ukrajině, Ukrajincem Chruščovem (to bylo přece úplně jedno v rámci SSSR). Kdyby nebylo událostí na Majdanu, vyvolaných nezákonným svržením prezidenta, velkým tlakem paktu NATO na rozšíření, tak možná Krym zůstal ukrajinský. Putin už byl prezidentem 5 let a do té doby o Krymu nemluvil.

Jaceňuk, první předseda samozvané vlády Ukrajiny, si velmi pospíšil s vizí, jak ruskou černomořskou základnu v Sevastopolu vypoví a předá NATO. Nelze se divit, že se Rusko cítilo ohroženo, krymská vláda, na základě referenda a voleb, rozhodla o navrácení Krymu pod správu ruské federace. Špatně, nedemokraticky, zatím bylo jen svržení prezidenta Janukoviče. To nechť se vyšetří a může se jednat.

V r. 1990 tehdejší prezident Ruska Gorbačov rozhodl o stažení ruských vojsk z NDR a poté i od nás. Byl za to veleben nejen u nás, ale i v Americe. Rusko opustilo svou okupační oblast - NDR, která jim náležela dle postupimských dohod, jako jedné z vítězných mocností II. světové války. USA a Velká Británie své okupační oblasti neopustila. Gorbačov aspoň za svůj vstřícný krok získal slib, že se pakt NATO nebude rozšiřovat dále na východ. Slib - co to je? Sliby se neplní. NATO se rozšířilo až na dotek k ruským hranicím po Pobaltské republiky. Vidle do záměrů Ameriky ovládnout Rusko hodil až Putin. Fakt se někdo diví, že je Rusko tak vojensky silné, že přesouvá své vojenské síly ke svým západním hranicím? Stále operuje pouze na svém území.

Když před lety, v r. 1962, se SSSR pokusil tajně vybudovat svou raketovou základnu na Kubě, ocitl se svět na pokraji III. světové války. Reakce USA byla velmi zásadní. Pro prezidenta Kennedyho asi i tak slabá. Do roka se stal obětí atentátu, Pentagon zřejmě usiloval o vojenský střet, bez ohledu na následky.

Dnešní krize na hranicích Ruska a Ukrajiny, má jen jediné řešení. Stáhnutí NATO do pozic vojenského paktu obrany států Evropské unie, východním regiónům Doněcku a Luhansku, přiznat statut autonomie a vypsat konečně regulérní volby na Ukrajině. A navždy zapomenout na vměšování se USA do záležitostí Evropy.

Autor: Vladimír Zeman | úterý 14.12.2021 10:30 | karma článku: 34,82 | přečteno: 787x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik