Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavíme samet.

Už je to 30 let. A inteligentní anketní otázky jsou v plném proudu. Co vám říká slovo svoboda, nebo bylo za minulého režimu líp? Co říkáte tomu, že po 30 letech máme komunisty opět ve vládě? Tedy skoro.

Odpověď je skoro jednoznačná. Slovo svoboda se opět stalo imaginárním pojmem. Můžeme se pohybovat jak chceme a kde chceme, můžeme se shromažďovat, mluvit co chceme, psát co chceme. Někdo si to vykládá tak, že i dělat co chceme. A tak jsme svědky toho, jak parta nějakých aktivistů vyleze na dobývací stroj na dole Vršina. Policie neví co má dělat. Vždyť máme svobodu, ti lidi si jenom dělají co chtějí. Tak naštěstí pomohl mráz, bojovná srdce spadla do kalhot a bojovníci slezli.

Bylo za minulého režimu líp? Nebylo, materiálně, osobním bohatstvím jsme na tom nesrovnatelně lépe. Barevná televize stála 16.400,-, to bylo nejméně 6 měsíčních (slušných) platů. Dnes pořídíme televizi, řádově mnohokrát kvalitnější, za dvou, třídenní (obyčejný) plat. Byli jsme mladší, nejméně o třicet let, ti co ještě nebyli vůbec, nepochopí. Silnice nebrázdily nekonečné řady kamiónů, nebyly starosti s kůrovcem, v létě občas pršelo, v zimě bylo dost sněhu, na všelijaké radovánky. Ale vcelku to bylo o ničem. Teď je líp.

Komunisty máme velice blízko k vládě. Oni jí podporují, bez jejich podpory by padla. Sametová revoluce komunisty smetla? Nesmetla, i když jednoduše mohla. Mohly se zakázat, na věky věkův. A je lhostejné, jestli by byli pánové Grospič, Grebeníček atd. v parlamentu i tak. Nebyli by ale za KSČ, byli by v jiné, zřejmě levicové straně. Takto má jejich hlas velikou váhu. Oni můžou kritizovat, oni můžou prosazovat své návrhy, protože oni žádným vývojem za těch třicet let neprošli. Oni u ničeho nebyli, oni se na ničem nepodíleli, oni se tedy ničeho nedopustili, za těch třicet let od sametu. ODS, kdo by jí dneska volil, co měla různých přehmatů, kmotrů, ČSSD, nemá snad smysl všechny jejich přehmaty, které stály náš rozpočet miliardy, připomínat. Ale komunisti - nic. Kdo zavinil to, že jsou? Stará parta disidentů (nejsme jako oni - však si to dobře pamatujeme).

No a to, co se stát nemělo, ale je toho nejvíc. Evropská unie, se svým globalizačním programem. Ne, my z ní vystoupit nemůžeme, jsme příliš malá ekonomika. Vystoupit není schopná ani Velká Británie a to je nějaký hráč. Evropská unie v tomto organizačním složení, není nic jiného než nové mocenské centrum. Demokracie (to, co jsme tak očekávali v sametu), chybí. Ten evropský parlament, který tu demokracii má zajišťovat, je přece nefunkční. Je to spolek sice volených zástupců jednotlivých států, ale zástupců mezi sebou se názorově nesnášejících. Volení zástupci v europarlamentu za některé politické strany v Česku, volají po politickém převratu v Česku, donášejí a žalují na premiéra a na Česko, pomlouvají prezidenta. Jak může takový parlament demokraticky fungovat? Od nás tam přijdou poslanci, kteří jsou přímo nepřátelsky orientovaní vůči své zemi. A to je přece nepřípustné. To je důvod, proč já do europarlamentu nevolím, protože tam mají být lidé, kteří mají české zájmy za absolutní prioritu. Politický boj mezi stranami se má výhradně odehrávat na domácí scéně, v domácím parlamentu. Tam v europarlamentu už mají být zástupci za Česko.

Pak jsme logicky svědky přehmatů toho nesourodého molochu. Nezvládnutá migrace, neuznávání referend, politické procesy ve Španělsku, brutální potlačování demonstrací Žlutých vest ve Francii, co to je NATO? Na aspoň trochu se podílet na potlačení nelegální migrace, to je ani nenapadlo. OSN je taky k ničemu, pod dohledem modrých přileb došlo k masakru v Sebrenici. Co evropské šílení kvůli klimatu?

Zpochybňování rodiny, genderové nesmysly. A umělé vytváření problémů. Proto, aby se mohly zdůvodnit ty šílené počty neziskovek u nás, které se dobře živí na státním rozpočtu. Proč jich je tolik? (někde jsem četl, že víc než dvě stě), protože se mají dobře.

Sametu třikrát a dost.

Autor: Vladimír Zeman | pátek 1.11.2019 7:43 | karma článku: 21,18 | přečteno: 381x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik