Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohlédnutí za Seefeldem, aneb oni si nedají pokoj.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v krásném prostředí Alp za velmi povedeného počasí. Úžasné výkony běžců, výrazná převaha Norů, uspěli ovšem i Rusové a Švédi. Černá kaňka se však objevila. Odhalený doping.

Antidopingová komise oznámila, že rozbila gang dopingových podvodníků. A zatýkalo se. Pět sportovců, dva pracovníci agentury, která podvodně, za úplatu, nabízela sportovcům doping. O co šlo? Krevní doping, co to vlastně je?

Je to přesně rok, co Česká televize uvedla v pořadu Hyde Park Civilizace rozhovor s biochemikem Emilem Bolkem - Vědecké a servisní pracoviště Tělesné výchovy a sportu. Z pár kapek krve dokáže vyčíst aktuální zdravotní stav sportovce. V Jablonci nad Nisou je budova v jejímž druhém patře je vybudováno zařízení, ve kterém se dá nasimulovat vysokohorské prostředí. Vytvoří se tlak vzduchu, který odpovídá nadmořské výšce, kterou je možno nasimulovat. Podle pana profesora už 3-4 dny tréningu v tomto prostředí dokáže v organismu nastartovat tvorbu hormonu erytropoetinu, který startuje proces tvorby červených krvinek. Organismus tak reaguje na jistou disharmonii způsobenou nižším atmosférickým tlakem a sníženým obsahem kyslíku v krvi. Po cca 14-ti dnech se nastartuje skvělá odezva. Přechodem do nižších nadmořských výšek, s vyšším obsahem kyslíku ve vzduchu, je pak sportovec schopen podávat vysoké výkony díky vysoké koncentraci kyslíku v krvi. Zařízení hojně využívá náš biatlonový tým. Svět je samozřejmě plný takových zařízení. Pana profesora by velmi zajímal hematokrit (schopnost krve absorbovat kyslík) Martina Foucarda, v té době nepolapitelného biatlonisty. Tolik před rokem uvedená reportáž na ČT.

Hormon erytropoetin produkují ledviny, když cítí nedostatek kyslíku. Startuje se zvýšená tvorba červených krvinek, které na sebe vážou kyslík, aby se zajistil normální stav organismu. Tento hormon je bílkovina, zvyšuje hustotu krve a může dojít k alergickým, až život ohrožujícím reakcím.

Erytropoetin průmyslově vyráběný pod názvem EPO je tajemstvím úspěchů Lance Armstronga. Za časů Armstronga dosahoval hematokrit v týmech až 60%. Poslední vítěz Gira s přirozeně nízkým hematokritem byl Andy Hampsten v r.1988. Krevní doping, EPO startuje zvýšenou tvorbu červených krvinek. Uměle vytvořená místa s nasimulovaným vysokohorským prostředím je krevní doping. Tlakový stan, ve kterém v přípravě přespávala Kateřina Neumanová, se dal nastavit na nadmořskou výšku 3500 m. A co příprava ve skutečně horském prostředí, naši běžci na lyžích často v létě trénovali na Alpských ledovcích. To je krevní doping?

Vždy jde v těchto případech o to zajistit zvýšenou zásobu kyslíku v krvi, čímž se zajišťuje vyšší výkonost a větší naděje na úspěch. Další možností je okysličení krve mimotělní transfuzí. A to je případ ze Seefeldu. Nic jiného, než snaha dostat do krve co nejvíc kyslíku. Bez ohledu na jistá zdravotní rizika. Profesionální sport a vidina úspěchu je víc. Není to totéž?

Norský zázrak, Therese Johaugová absolvovala v Seefeldu první závody po takřka dvouletém trestu za doping. Podle svého vyjádření si namazala rty proti popraskání krémem, který obsahoval zakázanou látku - anabolický steroid clostebol. Její lékař, který jí ten krém nezakázal, kvůli tomu rezignoval.

Thereze Johaugová získala v Seefeldu 4 zlaté medaile. Jsem ten poslední, který by je jakkoliv zpochybňoval, ovšem je určitě jasné, že jakýkoliv krém na rty nemůže zvýšit výkonnost sportovce. To si nemůže dát sportovec ani kafe? Co takhle Coca-Colu? Za co tedy měla zákaz? Antidopingová laboratoř WADA by měla poskytnout vysvětlení svých postupů. A v ČT bych si představoval odborný seminář na téma doping. S tím druhým patrem v Jablonci je to skutečně tak, jak zaznělo v tom Hyde Parku?

Sportovní fanoušci by si nějaká vysvětlení určitě zasloužili. Co to je krevní doping, například. Před rokem k němému úžasu biatlonových fanoušků skončila na vrcholu se svou sportovní kariérou Gabriela Koukalová - naše rodinné stříbro. Její kniha "Jiná" fanouškům biatlonu žádné vysvětlení asi nepřinesla. Co když jenom odmítala trénovat ve druhém patře?

Autor: Vladimír Zeman | středa 6.3.2019 10:06 | karma článku: 15,19 | přečteno: 416x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik