Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blíží se další osmičkové datum - Mnichovský diktát.

Vzpomínalo se 50-té výročí srpnové okupace Československa. Výročí Mnichovské dohody už bude 80-té. Jsem zvědav, jaké připravuje Česká televize pořady k tomuto výročí a jak dalece budou smířlivé vzhledem k dnešnímu stavu Evropy.

30. 9. 1938 byla podepsána v Mnichově dohoda, která vydala Československo do rukou Hitlera. Bez boje. Šlo sice zatím o pohraničí, ale Hitler se nikdy netajil se svým úmyslem, že tuto dohodu nedodrží. Na britské straně dohodu podepsal Neville Chamberlain, za Francii Édouard Daladier, za Osu Adolf Hitler a Benito Mussolini. Přítomná byla i Československá delegace, ale do sálu při podpisu nebyla vpuštěna.

Neville Chamberlain se po návratu do Londýna pochlubil: "Přivezl jsem vám mír". Winston Churchill později komentoval tuto událost: "Anglie měla na vybranou mezi hanbou a válkou, zvolila hanbu a měla válku". Polsko, jehož tehdejší vláda kolaborovala s Hitlerem, využilo situace a vojensky obsadilo východní část Těšínska.

Anglie se brzy dočkala války. Letecká bitva o Anglii trvala skoro 5 měsíců. Mezi červencem a listopadem 1940. V době, kdy celá pokořená Evropa ležela Hitlerovi u nohou, je poměrně zvláštní, proč vlastně skončila porážkou Hitlera. Přes nesporné hrdinství letců, stíhačů několika národností, včetně našich, se dá těžko uvěřit, že by Anglie byla sto dlouho odolávat celé Evropě. Vstup Ameriky do války byl daleko, s Ruskem měl Hitler dohodu o neútočení, kterou Stalin rozhodně nechtěl porušit. Co asi Churchill vymyslel a čím přesvědčil Hitlera, aby se Hitler  obrátil na východ? Bylo to určitě lákavé, Rudá armáda byla oslabena Stalinovými čistkami, Rusko se jevilo jako snadná kořist.

Přepadením SSSR se odehrály taky zvláštní věci. Stalin odešel na svoji daču a obranu svěřil svým generálům. Ti za ním odjeli a žádali ho o to, aby zemi vedl v obrané válce. Stalo se a tak zatím co se Hitlerovy tanky hnaly Běloruskem a Ukrajinou, Stalin se svým štábem organizoval obranu. Likvidovaly se továrny, vytrhávaly se obráběcí stroje, vše včetně strojníků, zámečníků, techniků, inženýrů se nakládalo na vlaky, které ujížděly až za Ural. Tam se spěšně montovaly nové tovární haly, usazovaly se stroje a ihned se zahajovala výroba. Rychle postupující wermacht se kladly do cesty chabé překážky, aby jí trochu zdržely. Šlo hlavně o to pozdržet luftwafe, aby nemohla na ty vlaky útočit. Paradoxně rychlost postupu německých tanků byla Němcům na překážku, ujížděly totiž svému týlu a tak musely zpomalovat a čekat. Za Uralem se horečně rozjížděla výroba válečného materiálu. Pracovalo se nepřetržitě, bez jediného dne odpočinku, dělníci byli přednostně zásobeni jídlem. Tanky sjížděly z výrobních pásů a rovnou vyjížděly na frontu. Jedině tak mohl SSSR postavit proti německé přesile, množství tanků, děl, letadel, které nakonec rozhodly bitvy o Stalingrad a u Kurska. Tato část Velké války je málo zmiňována, publikace ale jsou a jejich čtení je rozhodně zajímavé.

Každopádně Rudá armáda obrátila wermacht na útěk, západní spojenci otevřely druhou frontu až v době, kdy bylo jasné, že Rudou armádu už nic nezadrží. Naopak hrozilo, že projede Evropou až na Atlantické pobřeží. Strategické tahy Západu odstartované Mnichovskou dohodou mohly dopadnout špatně. Úplným vítězstvím Hitlera. Jak by dneska asi svět vypadal?

Rusko je doživotně poučené z Velké války, jeho právě skončené velké cvičení dokladuje jeho připravenost se ubránit čemukoliv a komukoliv. Vojenská protiváha v Evropě NATO je možná schopná uspořádat efektní Dny NATO. Akceschopnost, třeba zorganizovat místo pašeráků migraci, aby nedocházelo k ohrožení migrantů, ale i Evropy, přílivem militantních migrantů, NATO neprokázala.

Rusko je vojensky neporazitelné, i to by mělo při připomínkách Mnichova zaznít. Hospodářsky už ho taky nikdo neudolá. Tak jedině spolupráce a dobré vztahy mohou přinést pokrok.

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 17.9.2018 7:43 | karma článku: 26,68 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik