O čem sním, když náhodou spím.

6. 10. 2017 7:52:21
Právě jsem to dočetl. Vize Andreje Babiše o Česku v r. 2035, pro ty, kteří se právě narodili a v r. 2035 jim bude osmnáct. Vize, které jsou v politice potřeba, protože bez vizí je politik nula.

Pár neopominutelných zásad, které je potřeba splnit, má-li být naše země suverénní, soběstačná a sebevědomá a to i v rámci evropského uskupení, jako je Evropská unie. Podle pana Babiše:

Aspoň 90 % potravinová soběstačnost, 100 % energetická soběstačnost, 100 % kontrola nad zásobami a dodávkami vody, energie, nad komunikační infrastrukturou a nad hmotnými zásobami, bohaté obchodní vztahy se světem, morální, intelektuální, vědecký a vývojový potenciál.

To jest v kostce vize 2035 Andreje Babiše a chci věřit, že i program hnutí ANO 2011. Když ty jednotlivé body probereme, zjistíme, že jsme od této vize hodně daleko.

Potravinová soběstačnost. Muselo by se něco změnit. Buď zavést zpět celní politiku, tedy opustit volný obchod, volný trh, volný oběh zboží v EU, nebo, lépe, přestat s těmi dotacemi. Dotace na to, že nejlépe nebudeme pěstovat nic, a když, tak komoditu pro průmyslové zpracování. Pšenici a řepku pro výrobu příměsí do benzínu a motorové nafty, nebo vůbec bionaftu. kukuřici pro výrobu biomasy jako palivo do výtopen na biomasu. Řepka už dozrává začátkem července, sklidit a zasít kukuřici. Ta stačí dorůst do výšky jednoho metru i víc, a máme vyhráno. O prodej je postaráno. Že takový způsob hospodaření s půdou, zemědělskou půdu likviduje, to ví každý zemědělec. Přesto to dělá, protože žít se musí. Před vstupem do EU se to nedělalo. Kdo je tedy vinen? Kamiony křižují Evropu sem tam a převážejí stejné zboží.

Energetická soběstačnost. Aspoň 50 % v jaderných elektrárnách, ostatní v obnovitelných zdrojích. Jak je to teď? Výkony pro uspokojení spotřeby elektřiny ve státě je asi 5000 MW. Tyto zdroje jsou instalovány jak v jaderných a ostatních klasických zdrojích, včetně vodních akumulačních elektrárnách - cca 6000 MW, tak stejných 6000 MW je instalováno v obnovitelných zdrojích, u nás prakticky výhradně ve fotovoltaice. Někde je něco špatně. Proč více než dvojnásobná zajištěnost? Když zrušíme 6000 MW v klasických zdrojích, abychom měli čistou energii, energetika se zhroutí. Jednoduše obnovitelné zdroje nejsou spolehlivé. Takže je tu obrovská investice navíc, zcela nepotřebná. Navíc elektřina vyrobená v OZE těžce zatěžuje přenosovou soustavu. Základní zákon přenosu elektřiny Kirchhoffův zákon o proudech, nelze přehlasovat v žádném, ani v evropském, parlamentu. Co se vyrobí, musí se hned spotřebovat. Elektřinu nelze ukládat do zásoby. Sny o akumulačních bateriích, které se přes den dobíjí z OZE aby přes noc posloužily, jsou z kategorie sience fiction. To může fungovat v nějakém rodinném domku, možná i v menším bytovém domě, ale pro energetiku státu to nemá význam. Mé snění v tomto oboru je, že jednou budou všechny rozvodné sítě pod zemí. I dálkové přenosové soustavy. A že to jde, to se ví už hezkou řádku let.

Kontrola nad zásobami a výrobou pitné vody a dalších hmotných rezerv. To, že tyto velmi strategické komodity, je potřeba mít pod státní kontrolou, názorně celému světu ukázal ruský prezident Putin. Dostal zpět pod kontrolu státu to nezměrné surovinové bohatství Ruska. Tím si silně popudil Ameriku, která už sahala po ruské ropě a plynu. Za Jelcina k tomu měla velice blízko. Takže tak, jak to udělal Putin. I to ložisko lithia na Cínovci mít zcela pod kontrolou a dostat zpět pod kontrolu všechny výrobny pitné vody i ČOVky. Aby voda zase měla svoji normální cenu.

Pojem sdílené hospodářství, chytrá města, chytré obce, chytrá silniční síť - to jsou pojmy, před kterými se člověk opotí. Jak krásně bylo, když se po vsi těžce kolébal fasunek, tažený voly, vesnice voněla senem a stájemi. "Jak seno a stáj, tak voní náš kraj, i do oblak máš tu blíž...."

O vizích Andreje Babiše stojí za to diskutovat, je to něco, co by nemělo zapadnout ani v příštím volebním období. Můj hlas tyto vize mají.

Autor: Vladimír Zeman | pátek 6.10.2017 7:52 | karma článku: 14.90 | přečteno: 582x

Další články blogera

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma článku: 38.63 | Přečteno: 1175 | Diskuse

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma článku: 35.11 | Přečteno: 1003 | Diskuse

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma článku: 35.39 | Přečteno: 1131 | Diskuse

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 767 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 251 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 220 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.13 | Přečteno: 626 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 757 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1346
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...