Trenére Jarolíme, hrajte na dva "Kollery" a musí to jít.

Kvalifikační dvojzápas celkem názorně ukázal kde je zakopaný pes. Je to v trenérech. Žádný nedokázal mužstvu narýsovat systém hry, který by nám vyhovoval. A přitom to není tak složité. 

Poslední úspěšný trenér reprezentace Karel Bruckner měl v této věci jasno. Nakopávat míče na Kollera, ten to hlavou sklepává na své šikovné spoluhráče, Rosického, Baroše, Šmicera, Poborského a ejhle hra má smysl a řád. A stížnost na to, že už tito hráči nejsou k dispozici, je falešná. Jsou, samozřejmě že ne ta samá jména, ale další, kteří by ten systém dokázali hrát.

Celkem jasně to vyjádřil Vladimír Darida, autor jediného světlého okamžiku tohoto dvojzápasu, krásného gólu Němcům. Řekl, že bychom potřebovali aspoň dva Kollery. Ale vždyť my je máme. Je tu k dispozici Milan Škoda a z ciziny se vracející Tomáš Necid. Oba hráči mistrovské Slávie. A já pevně doufám, že to trenér Šilhavý těm reprezentačním plánovačům ukáže. Totiž jak se hraje na dva "Kollery". V případě Slávie, a já doufám, že to pochopí i trenér reprezentace, Škoda a Necid vedle sebe. K nim další hráče, kteří je budou zásobovat množstvím vysokých centrů a nabíhat si do střeleckých pozic, máme dost.

Bylo vidět, že hráči jsou dobře fyzicky připraveni, ve slušném tempu vydrželi celý zápas. To je samozřejmě předpoklad. V naší lize jsou právě s fyzičkou na štíru ty úžasné zahraniční posily, které angažovala Slavie a Sparta. Takže v kondici to není.

Jak si v diskusi po zápase v Severním Irsku posteskl Karel Poborský. Hráči, kteří jen málo naznačí, že by mohli být dobrými fotbalisty, hned odchází do ciziny. A tam co? Budou hrát, nebo sedět na lavičce a jejich fotbalový um se pomalu vytratí. Máme hvězdu nejvyššího jasu - Patrika Schicka. Do dvojzápasu nominován nebyl, je to vůbec možný? Jakou mohl mít omluvu?

Generace Karla Poborského se taky rozprchla do ciziny. A několik jich udělalo opravdu dobrou kariéru. Pár jich ovšem rovnou zapadlo, zahřívali lavičku a cestovali od jednoho mužstva k druhému. Možná i případ Tomáše Necida. Ovšem hráč jako Patrik Schick, tu možnost mít nebude. Hráč za takové peníze bude už a jenom patřit AS Římu. Protože takové peníze už za něj nikdo nedá. Takže to má jasně ložený. Buď bude hrát a bude to úžasná kariéra, nebo bude sedět na lavičce a jako neprodejný hořce vzpomínat, jak to bylo v Česku, když s fotbalem začínal.

Takže pane trenére Jarolíme, máte tu dva "Kollery", postavte kolem nich fotbalový tým a musí to jít. A to hned, dokud jsou ve správném fotbalovém věku.

Autor: Vladimír Zeman | středa 6.9.2017 7:39 | karma článku: 13,81 | přečteno: 560x