Takže je po válce?

Mosul je dobyt, Rakká v Sýrii se drží s posledních sil. Je tam beznadějně obklíčeno mnoho islamistických bojovníků. Konec války je jen otázkou času.

Co s tím? To se celá ta obrovská masa uprchlíků před válkou zase vypraví na cestu zpátky? Tentokrát bych ovšem navrhoval trochu lepší organizaci, např. letecký most do Damašku, nebo přepravu na skutečných velkých osobních lodích, tedy nikoliv nafukovacích člunech, a to jak zpět do Sýrie, tak i do Libye a dále do dalších afrických zemí. Další skvělá příležitost pro Frontex a další humanitární neziskovky na velmi slušný výdělek. Tentokrát oficiální, žádná černota, žádné tahání se s uprchlíky s pobřežní stráží atd. Všechno pěkně podle směrnic Evropské unie, které se zajisté dají očekávat každým okamžikem.

Samozřejmě ti schválení už v Německu zůstanou. Lékaři, zdravotní sestry (aspoň je přestanou tahat od nás), ale i dělníci a další makačenkové. Nemakačenkové, jakož i další, kteří se chtějí pouze přiživovat a samozřejmě i ti podezřelí z jakýchkoliv nekalých úmyslů (podle Andora Šándora je jich jenom v Británii nejméně 6000, kolik jich je v ostatní Evropě je snad radši lepší nevědět), nalodit, nasadit do letadel, vlaků a lifrovat zpět do osvobozených zemí. Pro snadnější dohled nad organizací bych navrhoval nasadit jednotky NATO aby se konečně předvedly ve smysluplné akci. Kromě konvojů přes naší republiku jsem toho od nich moc neviděl. Jo, ještě silná ramena na strachy se klepajících nohách, na Rusko.

Samozřejmě se otvírá i úkol pro EU, USA a vyspělé demokratické země. Pomoc s budováním zničené infrastruktury. Něco jako nový Marschallův plán. Velká příležitost pro podnikatele s budováním velkých investic, něco co jsme my dříve tak uměli. Budování pivovarů, cukrovarů, tunelů, silnic, elektráren apod. Ale hlavně nevyvážet do těchto zemí naší vyspělou demokracii. Nikdo tam totiž na ní není zvědavý.

Příští dny ukážou, jak moc záleží vyspělým demokraciím na uprchlících. Že to bude EU něco stát, to bude, v dlouhodobém výhledu ovšem mnohem míň, než jestli se neudělá nic. Nakonec pro klid v zemích EU vynikající příležitost, jak se opět vrátit k zakrouceným banánům, jak opět vydávat směrnice pro používání pánských záchodků, proč nevyrábět růžová vína když se dá smíchat bílé s červeným a máme rosé. A prostý lid eurounijní bude opět Brusel milovat a šťastně si žít v hluboce inteligentních unijních směrnicích.

Autor: Vladimír Zeman | neděle 2.7.2017 11:41 | karma článku: 33,49 | přečteno: 1043x