Vladimír Zeman

100 dnů hájení Donalda Trumpa skončilo.

27. 04. 2017 7:28:05
Po éře slabých amerických prezidentů a katastrofálním Obamovi má Amerika šanci stát se opět po letech spolehlivou mocností, ke které se mohou upínat naděje světa. Nový prezident má velkou příležitost zamést před vlastním prahem.

Chce to jediné. Napravit co předchozí prezidenti napáchali. A Trump tuto jedinečnou šanci má.

Jak na to? Ukončení války s Islámem. Na tom se dohodnout s Ruskem, protože jinak to nejde. Politika předchozích prezidentů způsobila rozvrat islámských zemí Iráku, Íránu, Sýrie, Afganistánu, Pákistánu na blízkém východě a Egypta a Libye na severu Afriky. Země s vůní Orientu jsou dnes turisticky prakticky nedostupné, nádherné stavby a památky, i islámská kultura a moudrost v rozvalinách. Naduté vnucování naší severoatlantické civilizace a kultury těmto zemím hanebně selhalo. Oni o ní nestojí. Ani ty "pronásledované" ženy, které musí chodit i ve vedru zahaleny a které se nemohou pohybovat sami, bez doprovodu. V našem pojetí demokracie věc nevídaná. Rozvrat, který způsobil nevídaný exodus emigrace z těchto válkou zbídačených zemí.

A zpochybnění Evropy, protože Evropa je u konce s dechem. Neumí si poradit s přílivem uprchlíků, neumí si poradit ani s vlastním pojetím demokracie. Evropská unie se třese strachem před jakýmikoliv volbami, nějaké referendum to je věc přímo zakázaná. Pomohlo by vyhlášení výjimečného stavu, jako ve Francii? Asi ne, ve Francii i to selhalo, Francie stojí na hraně, ať už prezidentské volby dopadnou jakkoliv. A brexit? Dnes už nezakrývané nadávání vůdců EU na článek 50. Jak je možné, že jsme dopustili aby tam nějaký článek 50 vůbec byl? Další ...exit už nepřipustíme.

A do toho mocná skupina amerických bojových plavidel na cestě k Severní Koreji. Co tam budou předvádět? KLDR disponuje už stovkou jaderných hlavic. Jak jsou na tom s nosiči, to si nikdo ani netroufne odhadovat. Pozor, nad americkou úctyhodnou bojovou flotilou se může rozsvítit druhé slunce, a než se námořníci stačí podivit tomu úkazu, tak se ztratí z hladiny. Kimovu diktaturu nepodceňovat, skoro bych radil.

Nový americký prezident má velikou šanci, jak se stát výjimečným mužem. Odstřihnout se od politiky předchozích prezidentů a zkusit to jinak. Se Severní Koreou se dohodnout. Léta hospodářských sankcí a izolace způsobila, že přibylo bídy chudých, ale také přibylo mohutnosti armády a výzbroje. Není kam pokračovat. Na konci pokračování politiky předchozích prezidentů je vojenský střet, a to je nepřípustné. Taková válka by mohla skončit fiaskem jako ve Vietnamu.

Uplatňovat nějaké sankce na Rusko je směšné, to by mohl nový prezident pochopit. Na Krym zapomeňte, referendum, volby, hlas lidu rozhodl. Jestli tyto atributy neuznává EU neznamená, že neplatí. EU zásadně neuznává referenda, nebo volby, které se jí nehodí do krámu. S Ruskem je třeba se dohodnout, jak ukončit válku v Sýrii a následně zajistit mír na blízkém východě.

Hodně zdaru pane prezidente.

Autor: Vladimír Zeman | karma: 20.94 | přečteno: 350 ×
Poslední články autora