Sparťanů hořké slzy - aneb penaltu proti Spartě nepískat.

Šel jsem svou dlouhou pamětí a dlouho jsem vzpomínal, kdy se proti Spartě naposled v českých soutěžích pískala penalta. Asi naposled v Plzni po známém faulu na Limberského. Penaltu tehdy proměnil Pavel Horváth, a strhla se mela.

Situace se opakuje a neblahý vstup do věci vnesl rozsudek disciplinární komise FAČRu. Tři kola zákaz pískání pro rozhodčího Fraňka. Za to, že odpískal penaltu proti Spartě v nastavení druhého poločasu. Tedy nikoliv za výkon v utkání celém, to nikdo neřešil, ale za penaltu v nastavení. Penalta je vždycky sporná, pro potrestaného vždycky nespravedlivá. A FAČR nejenže se neumí postavit za svého sudího, ale ještě ho dehonestuje nesmyslným rozsudkem. Ten sudí byl 7 metrů od místa přestupku, viděl nasazený bodyček od obránce. Bodyček, v hokeji fér obranný zákrok, ve fotbalu nepřípustný. Jasná penalta, kterou potvrdil i delegát na utkání.

Výnos FAČRu je jasný. Výzva všem rozhodčím. Proti Spartě se penalta nepíská. A to i kdyby šlo o úplně jasný případ. Zamázlo by se to slovy: "Mýliti se je lidské a sudí je taky jenom člověk". Komentátoři by se shodli, že "pískat se tedy mohlo". A klid a pohoda ve fotbalovém dění.

Jenže takovéto výnosy silně zpochybňují náš český fotbal v zahraničí. Ryba smrdí od hlavy, veškeré problémy našich týmů v zahraničních soutěžích, mají svůj původ v nekompetentnosti vedení fotbalu u nás. Fotbalové aféry a jejich řešení, co jich bylo. Disciplinární komise pod vedením Károllyho při řešení úplatkové aféry ve fotbale jeden večer oznámila, že začne vyšetřovat Spartu, aby ráno poté bylo oznámeno oficiálně ukončení úplatkářské aféry. Křetínského kabela - dokonale vyšuměla do ztracena. Duch Košťála stále zřejmě ovládá FAČR, nevydržel ani Hašek, v kterého byly kladeny velké naděje, marné střídání trenérů reprezentace, co přimělo Pavla Vrbu k tak rychlému vypadnutí od válu? Půjde to konečně pod Jarolímem?

Paní Damková, někdejší šéfka rozhodčích, pravila, že pro ni důkaz nafilmování pádu v pokutovém území, byly ruce nahoře. Tím by se rozhodčí asi měli řídit. Ruce nahoru a plác. Žlutá karta, odkop od brány. Volání po videorozhodčím v těchto případech nepomůže. Má-li se zkoumat jestli faul byl nebo nebyl, musí soudce předtím přerušit hru. V případě, že by se jednoznačně zjistilo, že faul nebyl ani nebylo nic filmováno, pak je poškozen útočící tým, neboť akce byla přerušena. Jediné co by určitě jednoznačně pomohlo, je jestřábí oko pro jednoznačné určení dosažení gólu.

Výkon rozhodčího je třeba hodnotit za celé utkání, nikoliv za jeden případ, navíc silně nejasný. Pro soudce a polovinu fotbalového národa jasná penalta, pro druhou polovinu nikoliv. FAČR musí stát za svým sudím třeba proti všem. Jinak v našem fotbale nebude pořádek nikdy.

Autor: Vladimír Zeman | středa 5.4.2017 7:24 | karma článku: 36,90 | přečteno: 2786x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13

Vladimír Zeman

Nás se Unie fakt bát nemusí.

1.7.2022 v 11:40 | Karma: 32,03

Vladimír Zeman

Premiérova promluva k národu.

23.6.2022 v 16:20 | Karma: 39,34

Vladimír Zeman

Je těžké ve vládě být.

30.5.2022 v 11:24 | Karma: 34,33

Vladimír Zeman

Laikovi nezbývá než se divit.

26.5.2022 v 11:13 | Karma: 34,88

Vladimír Zeman

Něco o kolektivní vině.

25.4.2022 v 11:51 | Karma: 35,26
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik