Budou zase cinkat zlaté medaile?

Při jízdě autem jsem měl puštěný program Českého rozhlasu Radiožurnál. A po ránu okolo 7,30 hod. včera, mě upoutala reportáž, která mě málem vyrazila dech. Český rozhlas - veřejnoprávní tedy mainstreamové medium? A až takhle?

Zděšeně jsem poslouchal.

Redaktoři z německé televize ARD uvedli, že antidopingová laboratoř v Lozane zjistila zakázanou látku klenbuterol ve vzorcích jamajských atletů z olympiády v Pekingu. Tyto podezřelé vzorky MOV záměrně ignoroval s tím vysvětlením, že po dohodě s antidopingovou laboratoří WADA bylo rozhodnuto, že toho bylo ve vzorcích málo a tedy to mohla být rezidua z potravin, která se dostala do organizmu těch sportovců. Zajímavé ovšem je, že WADA zásadně netoleruje žádné množství klenbuterolu, ani žádných jiných zakázaných látek.

Jamajští atleti získali na olympijských hrách v Pekingu 11 medailí. Laboratoř v Lozane jejich vzorky testovala až 8 let poté. Na přímý dotaz novinářů šla vyhýbavá odpověď, že těch sportovců s podezřelými vzorky bylo mnohem víc. Takže se chystá nová dopingová aféra? Budou opět v ohrožení zlaté medaile? Jaký smysl má zamrazování vzorků moči a krve sportovců a jejich postupné vyšetřování po tolika letech? A jestli už i božský Bolt, pak tedy už asi opravdu všichni?

Ve světle těchto zpráv dostávají události jiný smysl. Zákaz startu ruských atletů na olympijských hrách v Riu. A i tam, z tohoto pohledu nejčistších hrách (protože bez ruských atletů - z pohledu WADA), podezřelé vzorky. Simone Bilesová, miláček Ameriky vyhrála v Riu čtyři zlaté v gymnastice - v srpnu neprošla dopingovým testem na metylfenidát, v letech 2013 a 2014 pak měla povoleno brát další zakázanou látku, dextroamfetamin. To už je samozřejmě zpráva hackerská, tedy odsouzení hodná. Hackerské zprávy se neštítí přicházet s provokacemi, že "drogové výjimky" tajně dostalo mnoho sportovců z USA, Německa, Británie, Dánska, Polska a další. Generální ředitel agentury WADA Olivier Niggli na to pohoršeně: "Tento kriminální útok na mnoho sportovců bude pro tyto osoby velmi nepříjemný a všechny, kdo startovali v Riu velmi znejistí". Hackerské zprávy nebrat.

Dobře, ale jak si přeložit zprávu, kterou včera přinesl Český rozhlas Radiožurnál, veřejnoprávní a tedy plně mainstreamové médium? Že zobou všichni, tedy nejen Rusové? Nebo, že pravda je někde venku, slavné motto z amerického seriálu Akta X.

Autor: Vladimír Zeman | úterý 4.4.2017 7:57 | karma článku: 28,80 | přečteno: 988x